Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 18. tammikuuta 2016

Chateau Montelena Chardonnay 1987

Chateau Montelena on Kalifornian Napan tunnetuimpia viinitaloja. Se on perustettu Calistogaan vuonna 1888 ja saa nimensä Mount Saint Helena-vuoresta, jonka juurella tila sijaitsee.  Talon viinit tulivat kuuluisiksi viimeistään vuoden 1976 "judgement of Paris"-viinikilpailun jälkeen: Ranskalaiset tuomarit antoivat sokkotastingissa Montelenan chardonnaylle huippuarviot, ja se päihitti monta klassista Burgundin tuottajaa.

Chateau Montelena Napa Valley Chardonnay on lasissa kullankeltainen ja syvä. Sen tuoksu on erittäin moniulotteinen ja kehittyy lasissa upeasti. Alussa tuoksu on melko tamminen, mutta tautalla tuntuu siideriomenaa, kvittenin kirpeähköä tuoksua ja kypsää keltaista luumua. Tammen myötä tuoksussa on hentoa vaniljaisuutta ja kermatoffeeta. Maku on täyteläinen. Tuoksu viestii melko reilusta tammituksesta, mutta siihen ja ikäänsä nähden viini on suussa eritäin raikas ja hapokas. Makupaletilla hedelmä nousee hienosti esiin, viini on suussa kermaisen runsas mutta samalla raikas. Jälkimaku on pitkä, ja siinä tulee esiin mineraalisuutta ja hienovaraista mausteisuutta.

Tämä viini kantaa ikänsä ja tammen tuoman runkonsa erittäin kauniisti. Tämä on selkeästi tehty ikääntymään, eikä liki 30 vuoden kypsytys ole kohdellut tätä kaltoin vaan tuonut viiniin syvyyttä ja moniulotteisuutta, jollaiseen ei ihan jokaisessa jenkkichardonnayssa törmää. 

Viini sopii monenlaisille ruuille, mutta ensisijaisesti parittaisin tämän runsaille annoksille, jossa proteiinina on vaalea liha tai punalihainen kala. Viinin runko riittää hyvin runsaille mauille, mutta toisaalta tässä on riittävää hapokkuutta raikastasmaan suuta annospalojen välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti