Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 3. marraskuuta 2014

Stereotyypitön isänpäiväateria

Viikonloppuna taas isänpäivä, ja nyt on aika perinteiselle isänpäiväaterian reseptikokonaisuudelle. Ja tietysti viinisuosituksille. Aiempina vuosina olemme ehdottaneet isänpäivän ruuiksi perinteiseen tapaan varsin lihaisia vaihtoehtoja. Tänä vuonna emme kuitenkaan mene stereotypioden mukaan, vaan tarjoamme vaihtoehdon niille isille, joille  ei puoliraaka pihvi ja punkku-linja maistu. Tässä on tietysti oma lehmä ojassa, koska tämän perheen isä on (ainakin 99-prosenttisesti) kala/kasvissyöjä.

Alkuruuaksi:


Suppilopiirakkaa ja smetanavaahtoa
pohja:
250 g karkeita vehnäjauhoja
150 g voita (hyvin kylmää)
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1 muna
rkl kylmää vettä

Laita kuivat aineet kulhoon. Pilko voi veitsellä pieniksi sokerinpalan kokoisiksi kuutioiksi. Ota puu- tai metallilasta ja hakkaa sen kärjellä voi sekaisin jauhoihin, kunnes pienimmät voinokareet ovat vihreän linssin kokoisia. Älä missään nimessä nypi voita sormin, se sulaa ja taikinaan tulee sitkoa jota piirakkapohjassa ei pidä olla. hakkaamiseen menee yleensä 5-10 min. Kun voi on seassa, lisää taikinaan muna ja rkl kylmää vettä. Nyt voit varovasti käsin sekoittaa taikinan tasaiseksi, jolloin siitä tulee yhtenäinen möykky. Tämän laitat sitten jääkaappiin kelmun sisään puoleksi tunniksi, jonka jälkeen taikina on helppo kaulia pulikalla pyöreäksi noin 1/2 sentin paksuiseksi levyksi. Tämä nostetaan sitten voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan. Pohjan päälle laitetaan vielä leivinpaperi ja tämän päälle joko pienempi vuoka tai sitten kuivia herneitä tms painoksi. Painon alla 225-asteisessa uunissa 15-20 min, sitten paino pois ja vielä 10 min lisää. Sitten on pohja valmis.

Täyte:

litra-puolitoista suppilovahveroita
(tai vastaavasti 3 dl kuivattuja liotettuna tai paistettunapakastettuja 5 dl)
sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 palsternakka
suolaa, pippuria, sokeria/hunajaa, timjamia
loraus valkoista balsamicoa
purkki smetanaa
2 munaa
gyerereä päälle raasteeksi
voita paistoon

Paista sipuleita, pienittyä palsteria ja valkosipuleita voissa kunnes pehmenevät. Lisää sienet, paista kunnes valtaosa sienten nesteestä haihtunut. Mausta. Soseuta.
Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset, ja vatkaa molemmat vaahdoksi. Vatkaa myös smetanaa, sekoita se sitten soseutettuun sienimassaan. Tämän jälkeen sekoita joukkoon keltuaisvaahto, lopuksi kääntele valkuaisvaahto mukaan. Tarkista tässä vaiheessa suola ja muut mausteet. Kaada täyte pohjaan, raasta gyerere päälle ja laita uuniin 175 asteeseen reiluksi puoleksi tunniksi. Täytteen kypsyyden voi kokeilla keskeltä tulitikulla tms.

Tarjoa piirakka pienen sivusalaatin ja vatkatun smetanan kanssa.


Alkuruualle suosittelisimme viiniksi Bassermann-Jordanin Grauer Burgunderia Pfalzista Saksasta. Grauer Burgunder tunnetaan Ranskassa Pinot Gris-nimellä, ja tästä rypäleestä tehdyt viinit ovat jo pitkään olleet täsmäparimme sieniruuille. Ranskan puolella Pinot Gris-viinejä tehdään etenkin Alsacessa. Tämän saksalaisen vastineen tyyli on kuitenkin täyteläistä alsacelaista kovempi. Tuoksu on sitruunainen, persikkainen ja voimakkaasti mineraalinen. Makupaletilla aromimaailma noudattelee pitkälti tuoksua. Viini on rutikuiva, ja siinä on erittäin hyvä happorakenne yhdistettynä voimakkaaseen mineraalisuuteen, mikä saa viinin maistumaan suussa varsin pitkään. Tämä sopii sienipiirakalle varsin hyvin, sillä viinin hapokkuus raikastaa sopivasti täyteläisen piirakan jälkeen. Mineraalinen maku pelaa hyvin yhteen sienten aromien kanssa, ja toisaalta sienten metsäinen makumaailma korostaa mukavasti viinin muuten melko kevyttä hedelmäisyyttä.

Pääruuaksi:

Punajuurta, maa-artisokkaa ja valkopapua
1-2 punajuurta/ruokailija
vuohenjuustoa
timjamia, suolaa, pippuria,öljyä, punaista balsamicoa (tai portviiniä)
250g keitettyjä valkopapuja (noin 150 g kuivia)
500g maa-artisokkaa
timjamia, öljyä, suolaa, hunajaa
hasselpähkinöitä, hunajaa
rucolaa ja viinisuolaheinää

Poista punajuurista kanta. Leikkaa kärjestä risti kohti kantaa, mutta kuitenkin niin että lohkot pysyvät yhdessä. levitä hieman ja valuta sisään suolaa ja pippuria sekä timjamia. lopuksi lisää päälle vielä öljyä ja balsamicoa/viiniä. Laita uuniin folion sisällä 150 asteeseen 2 tunniksi.
Keitä kuoritut maa-artisokat. Kaada vesi pois kattilasta mutta ota vesi talteen. Lisää pavut, kunnon loraus oliiviöljyä, tuoreita timjaminlehtiä, pari kierrosta valkopippuria. Soseuta sauvasekoittimella, lisää keitinlientä kunnes rakenne on sopiva.
Paahda hasselpähkinöitä pannussa hetki kuivana. Laske lämpö pienelle, lisää hunajaa ja jatka hetki. Varo ettet polta! Laita sitten leivinpaperille jäähtymään.
Kun punajuuret ovat kypsiä, ota ne foliosta. Avaa punajuuret, leikkaa kunnon nokare vuojenjuustoa lohkojen keskelle. Laita vielä uuniin hetkeksi grillivastuksen alle. Kokoa annos: Pyrettä pohjalle, reunalle pieni salaattikeko. Pyreen päälle punajuuri, ja kaiken kruunuksi sekä punajuurelle että salaatin päälle hunajapaahdettuja haaselpähkinöitä.


Pääruuan viiniksi suosittelemme aina varmaa Beaujolais Cru-viiniä Moulin-á-Ventin alueelta. Joseph Drouhinin Gamay-viini on hyvä esimerkki siitä, että Beaujolais tuottaa muutakin kuin banaanikarkki-noveauta. Viini on tuoksultaan hieman mausteinen, karpaloinen Jc vadelmainen. Aromimaailma täydentyy maanläheisillä aromeilla. Suutuntuma on keskitäyteläinen, hapokkuus kohtalainen. Suussa viini on mukavasti soljuva, eikä se dominoi liikaa ruuan melko hienopiiirteisiä aromeja. Raikas, marjaisa kaveri makeaksi hautuneelle, vuohenjuuston kruunaamalle punajuurelle

Jälkiruuaksi:

Aroniatiramisu

2 dl mustamarja-aronioita (tai mustaherukoita)
1 dl sokeria
3 tähtianista
1/2 dl punaviiniä
3 munaa
purkki mascarponea
1/2 dl sokeria
suklaata
savoiardeja

Soseuta marjat. Laita sose kattilaan, lisää sokeri ja tähtianikset,  keitä 10 min. Jäähdytä. (tätä jää yli, voit purkittaa ja tarjota juustohillona myöhemmin.)
Vaahdota erikseen valkuaiset ja keltuaiset sokerin kanssa. Lisää keltuais-sokerivaahtoon mascarpone. Kääntele valkuaisvaahto mukaan.
Lisää aroniahilloon punaviini. Kastele savoiardit tässä seoksessa. Kokoa sitten mascarpone joko vuokaan tai kuten me, suoraan laseihin.

Jälkiruualle suosittelemme brachettoa, aina mahtavasti toimivaa, kevyesti pirskahtelevaa marjapommia. Araldican viinissä aromeina sekä tuoksussa että maussa on raikkaan punaisia marjoja ja kukkaisia aromeja. Maku on makea, hiilihapon raikastama. Raikas pirskahtelevuus hyvä yhdistelma mascarponelle, ja punaisten marjojen aromit pelaavat hyvin aronian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti