Viime viikonloppuna
nautimme yhden elämämme parhaista viineistä. Viini oli hyvää sellaisenaankin,
mutta erityisesti siihen liittyvien muistojen ja mielleyhtymien vuoksi: Viini
ostettiin Katalonian reissulta, jolla esikoisemme oli mahassa mukana. Viini
hankittiin ikään kuin hänen kunniakseen, avattavaksi syntymän jälkeen.
Jälkikäteen huomasimme, että viinin rypäleet on poimittu samassa kuussa kuin
tämän blogin kirjoittajat ovat alkaneet seurustella.
Tämä pullo hankittiin
siis Recaredon talolta Sant Sadurnista. Kyseessä on talon lippulaiva, Turo D'en
Mota. Vuosikerta oli 2001.
Kyseessä on ilmeisesti maailman pisimpään sakkojen kanssa kypsytetty
cava, viini on saanut käydä toista käymistään 126 kuukautta. Tätä vuosikertaa
on tuotettu vain 2770 pulloa.
Turo D'en motan tarha
on alle hehtaarin kokoinen pläntti mäennyppylän kupeessa Sant Sadurnin
luoteiskulmassa. Tarhalla kasvaa vanhoja Xarel-lo köynnöksiä, ja viini onkin
siis sataprosenttinen Xarel-lo eikä sekoite kuten useimmat cavat. Viini on brut
nature-kuiva. Ja mainittakoon vielä, että tämä on yksi niistä erittäin
harvoista taloista, joissa toinen käyminen tapahtuu korkkikorkilla suljetussa
pullossa.
Viini avattiin nyt
viimein esikoisen syntymän jälkeen, aterialle tietysti. Aluksi maistettiin sellaisenaan:
Hieno paahtoleipäisyys tuoksussa yhdistyneenä Xarel-lon hedelmäisyyteen, jota
oli pitkästä iästä huolimatta uskomattomasti jäljellä: Persikkaa, hillottua
sitruunaa. Kuplat olivat hyvin integroituneet, hitaasti nousevat. Ei kovin
voimakasta kuplintaa, Italiassa tämä olisi ollut kenties frizzante. Maussa melko
täyteläinen hedelmää. Voisuus tulee hienona tuomaan rakennetta, mutta hento pore
ja hyvät hapot pitävät kokemuksen freesinä.
Viini muuttui, joka
annoksella ja ajan kanssa. Alkuruokana olleet sinisimpukat houkuttelivat myös
viinistä esiin teräksisiä ja mineraalisia piirteitä, kun taas hedelmä jäi
enemmän taka-alalle. Tattirisotto sen sijaan oli niin täyteläinen, että se toi
esiin hyvän hapokkuuden ja yllättäen hedelmäisyyden. Pääruokana tarjotun kanin
parikyljyksen ja paahtojuuresten kanssa korostui pitkän ajan kuluessa integroituneet
hiivan paahteiset aromit.
Kovien juustojen
kassa tämä sen sijaan oli melko kamalaa, joten keskityimme Brie de Affinois
(Kermaisista kermaisin brie, testatkaa!) ja tämän viinin nautintaan: Hillotut
hedelmät ja raikastava hapokkuus, mahtava kombinaatio!
Tämä oli
todennäköisesti yksi parhaista ellei paras koskaan maistamamme viini. Tosin
pullo oli monella tavalla erityinen, joten arvostelukykymme saattaa olla
alentunut. Mutta meille tämä oli erityistä.
-Katri ja Heikki-
Saimme palautetta, että edellisessä tekstissä aiheetta väitetään recaredon cavaa pisimpään sakkojen kypsytetyksi kuohuviiniksi maailmassa. Tämähän ei pidä paikkaansa, esimerkiksi Guileran cavaa Agosaratia on kypsytetty yli 170 kuukautta, ja sakat poistetaan vasta kun erästä on tullut tilaus´.
VastaaPoistaTämä siis jälleen osoitus húolimattomuudestamme, etenkin kun olemme itsekin tuota 1998-vuoden agosaratia maistaneet ja siitä kirjoittaneetkin.
(http://pullonhenki.blogspot.fi/2012/05/kuohuvaa-puolisokkona.html)
Tästäpä jälleen opimme, että vältä superlatiiveja viimeiseen hengenvetoon...
-Heikki