Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Menu ystäville!

Ystävänpäivän kunniaksi tarjoamme teille taas yhden menun resepteineen ja juomasuosituksineen. Tällä menulla me hurmasimme kaveriporukan ja voit hyvin hurmata tällä menulla rakkauden kohteeesi tai ystäväsi.Ystävänpäivä on rakkauden juhla ympäri maailmaa ja me olemme valinneet menun, josta löytyy meidän kaveriporukan yhteisen rakkauden kohteen ruokamaa Italian maut niin ruuan kuin viininkin puolella.

Menun idea lähti keskustelusta, että mitä tehtäisiin ja mä ehdotin Heikille hyvin itselleni epätyypillisiä raaka-aineita, kuten valkopapua, sieniä ja ruusukaalia.
Ystävänpäivän menuna Pullon hengen ehdotuksena on:

Italialainen antipastolautanen ja Pisonin Nosiola-viini tai Rotari rose
Herkkutattirisotto ja Nals Margreid Sauvignon blanc 2011
Paahdettua nieriää, valkopapupyreetä, ruusukaali-pekonipaistosta ja pinjansiemenillä maistettua yrttiöljyä ja Planeta chardonnay 2010
Tiramisua ja Alkon ainut Marsala.


Italialaiseen antipastolautaseen meillä leivottiin focacciaa, pastanjauhantaa-blogin ohjeella, joka toimii aina. Lajitelma leikkeleitä hankittiin Kauppahallista ja Lempistä, mukana oli ainakin ilmakuivattua kinkkua ja melonia, hevosmakkaraa, italialaista salamia ja pecorinoa. Lisäksi tarjolla oli grillattua mustekalaa ja sitrussalaattia.

Grillattua mustekalaa ja sitrussalaattia

Pieniä kokonaisia mustekaloja 1-2 kpl/hlö
Suolaa
Pippuria
Öljyä maistamiseen

Sulata mustekalat yön yli jääkaapissa. Tee kokonaiseen mustekalaan viilto pitkittäin ja poista mustekalasta sisälmykset, muista poistaa myös kovat kumisen tuntuiset osat mustekalasta. Huuhtele mustekalat ja vaihda leikkuulaudan puolta ennen kuin käsittelet puhditettua mustekalaa. Leikkaa mustekalan  pintaan salmiakkikuvio ja paista kuumalla pannulla 1-2 minuuttia/puoli. Mausta suolalla ja pippurilla. Mustekala menee todennäköisesti rullalle paistaessa, ei haittaa mitään. Leikkaa mustekala maistamisen jälkeen suupalan kokoisiksi paloiksi ja sekoita sitrussalaatin joukkoon marinoitumaan.

Sitrusalaatti 4 hlö

Lime 2 kpl
Appelsiini 2 kpl
Verigreippi 2 kpl
Shalottisipuli 1 kpl
Suolaa
Pippuria
Sokeria
Yrttejä koristeluun

Kuori sitrushedelmät ja leikkaa hedelmäliha erilleen sitrushedelmistä. Tapahtuu helpoiten pienellä terävällä veitsellä, jonka avulla leikkaat hedelmänlihan irti aina yksi kerrallaan kalvojen välistä. Hienonna sipuli ja sekoita sitruksien joukkoon. Mausta salaatti sokerilla, suolalla ja pippurilla. Salaatti saa olla hieman kirpeää. Anna marinoitua pari tuntia ja hienonna joukkoon vielä hieman (aasialaisia) yrttejä koristeeksi.

Herkkutattirisotto 4:lle

5 dl risottoriisiä
1-1.5 l kasvislientä
1/2 plo valkoviiniä
herkkutatteja maun mukaan
shalottisipulia
parmesania
öljyä
voita
suolaa
pippuria

Aloita risoton tekeminen keittämällä kasvisliemi kuumaksi. Hienonna sipulit ja pilko herkkutatit niin pieneksi kuin haluat. Jos käytät pakasteesta tulevia herkkutatteja niin muista säästää liemi. Raasta parmesan raasteeksi. Lämmitä öljy kattilassa, lisää joukkoon hienonnetut sipulit ja sienet ja kuullota niitä kunnes sipulit ovat pehmeitä ja sienistä on haihtunut suurin osa nesteestä. Siirrä sipuli-sienipaistos toiseen astiaan. Lisää tämän jälkeen kattilaan lisää öljyä ja  risottoriisi ja kuullota, kunnes riisi on läpinäkyvää. Tämän jälkeen lisää kattilaan viiniä n.2 desiä ja sekoita koko ajan. Lisää kasvislientä vasta, kun suurin osa viinistä on haihtunut pois. Sekoita risottoa koko ajan ja lisää joukkoon kuumaa nestettä vasta, kun edellinen neste on haihtunut pois. Risottoriisi kypsyy lajikkeesta riippuen 14-20 minuuttia. Kun risotto on melkein valmista, lisää joukkoon loput viini ja sieni-sipuliseos ja mausta suolalla, pippurilla ja voikuutioilla. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon parmesan ja tarjoa heti. Muista, että risotto ei odota syöjää vaan päinvastoin.

Paahdettua nieriää, valkopapupyreetä, ruusukaali-pekonipaistosta ja pinjansiemenillä maustettua yrttiöljyä

Nieriäfileetä noin 150 g/ruokailija

Leikkaa nieriä annospaloiksi ja kuivaa. Paahda suolan päälle nahkapuoli alaspäin kuivalla valurautapannulla nieriään kaunis väri. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Laita uunipellille nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä 180 asteessa 4-6 minuuttia kypsäksi juuri ennen pääruuan tarjoilua.

Valkopapupyree:
valkoisia papuja noin 200 g
4 valkosipulin kynttä
valkoista balsamicoa pieni loraus
oliiviöljyä noin ½ dl
parmesania tai pecorinoa 50 g
suolaa
pippuria
hunajaa

Liota papuja yön yli. Vaihda vesi, lisää kattilaan valkosipulin kynnet ja keitä kypsäksi. Lisää oliiviöljy kattilaan, soseuta pavut sauvasekottimella. Lisää vettä tai öljyä tarpeen mukaan, jotta saat mieleisesi koostumuksen. Lisää juusto raasteena. Mausta balsamicolla, suolalla, pippurilla ja hunajalla maistellen.

Yrttiöljy

hyvää oliiviöljyä
valkoista balsamicoa
rosmariinia
mustapippuria
paahdettuja pinjansiemeniä

Sekoita 2 osaa öljyä ja 1 osa balsamicoa. Lisää reippaasti tuoretta rosmariinia. Paahda pinjansiemenet pannulla. Lisää pinjansiemeniä vinegrettiin, soseuta sauvasekottimella tms. Lisää siemeniä kunnes rakenne on halutun kastikemainen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Ruusukaali-pekonipaistos:

paketti pekonia silputtuna
ruusukaaleja noin 150g/ruokailija
suolaa
pippuria


Puhdista ruusukaaleista mahdolliset nahkeat ulkolehdet. Höyrytä kypsäksi.Jäähdytä kylmässä vedessä, jos et käytä ruusukaalin nuppuja samantien. Näin säilytät ruusukaaleissa kauniin vihreän värin.  Paista pekonisilppua pannulla, kunnes ovat rapeita. Lisää ruusukaalit, paista pikku hetki ja nosta sivuun muhimaan.





Tiramisu

2 valkuaista
4 keltuaista
150 g tomusokeria
400g mascarponea
vajaa pari desisa vahvaa kahvia
marsalaa
200g tummaa suklaata
kaakaojauhetta pinnalle
200g kissankieliä

vVatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita keltuaiset ja sokeri, vatkaa nekin vaahdoksi. Sotkota mascarpone varovasti keltuais-sokerimassaan. Kääntele valkuaisvaahto kaveriksi. Lado vadin (tai lasien) pophjalle keksikerros, kostuta kahvilla ja marsalalla. Lisää kerros vaahtoa, sitten keksejä, kostuta, vaahtoa, keksejä, nestettä jne kunnes vaahto loppuu. Juuri ennen tarjoamista pinnalle kaakaojauhetta, tai sen puutteessa suklaalastuja kuten meillä.

Viinit sopivat ruuille loistavasti. Rotari oli hyvä aloitus aterialle antipastien kanssa. Italialaisen SB:n kohtalainen täyteläisyys ja sitä komppaavat hapot täydenrävät risottoa, hapokkuus räjäyttää risoton tuoman kalvon kitalaesta ja raikastaa suun. Planeta oli sinällään huikea valkoviini, ja sopii mahtavasti voimakkaan makuiselle pääruoka-annokselle. Tämä onkin arvioitu blogissa jo aiemmin...
Marsalaa on jälkiruuassa itsessään, ja sen makeus riittää hyvin tälle italian ihanimmalle jälkiruualle!

Me olemme tänä vuonna ulkoistaneet ystävänpäivän ruokahuollon Ravintola C:lle, jonne menemme testaamaan Tampereella helmikuussa tapahtuvan food is art-yhdistyksen kasvisruokamenun.

-Katri-

Ps. Olisi kiva kuulla, jos joku on kokeillut menua, että mitä tykkäsitte.

2 kommenttia:

  1. Kiitti kommentista!

    Etenkin tuo pääruoka-annos ja Planeta pelasivat ihan huippuhyvin yhteen. Valkopapupyree sinänsäkin oli yllättävän hyvä lisäke.

    VastaaPoista