Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Makrillia sherryssä!


Olemme saaneet koko kesän tutulta kalastajaltamme pyyntituoretta kirjolohta, taimenta ja kuhaa kerran pari viikossa, joten kalaa ei ole juuri tullut ostettua. Markettien kalatiskit olemme pääosin kiertäneet jo useamman vuoden, koska niistä löytää erittäin harvoin mitään tuoretta: 5-vuotias tyttömme on oppinut siinä määrin tuoreen kalan makuun, että on hieman vanhetuneen kalan tuoksulle hyvin herkkä eikä suostu sitä syömään.

Nyt kuitenkin kalantulossa on ollut pientä taukoa, joten ostimme kalaa jokaperjantaisella kauppahallireissullamme. Vakikalastajamme pitäessä taukoa ostamme kalamme kauppahallista Nygreniltä, jonka valikoima on Tamperelaisittain ehdotonta huippua ja henkilökunnan osaaminen kenties vilä parempaa. Heidän toimitusketjunsa on huomattavasti lyhyempi kuin suurkaupoissa, sillä valtaosa kaloista tulee liikkeeseen suoraan kalastajilta samana päivänä kun ne on nostettu. Nygrenin valikoimassa on sekä tuoreita kotimaisia kaloja että myös maahan tuotua merikalaa turskasta kultaotsa-ahveneen ja merikrottiin. Syksyllä saa rapuja, joita uiskentelee altaassa Nygrenin myymälän päädyssä. (Tämä rapuallas on muuten lapsille varsin kiehtovaa katseltavaa.) Tuoreen kalan lisäksi valikoimassa on valtava määrä savustettuja kaloja, kalapihvejä, sillejä, silakoita ja muita valmiita kalatuotteita, joista saa arkiateriankin halutessaan puolivalmiina.

Nygrenin tiskistä silmään osui tällä kertaa makrilli, jota emme ole muutamaan vuoteen valmistaneet. Ohjekin oli valmiina mielessä, kun olimme jo pidempään ajatelleet tehdä Andalucialaiseen tapaan kalaa sherryssä. Tästä uunissa valmistetusta ruuasta tuli sikäli hyvää, että ohje kannattaa jakaa.

Makrillia Sherryssä & savupaprikarouille

2 pienehköä makrillia suolistettuna
1 iso sipuli
8 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
2 porkkanaa
1 iso punainen paprika
6 tomaattia
6 perunaa
oliiviöljyä
1,5 dl fino- sherryä
2 rkl viinietikkaa
mustapippuria 20 kierrosta
2 laakerinlehteä
suolaa
persiljaa tarjoiluun
(meidän versiossamme oli lisäksi pari kauhallista kikherneitä, kun niitä samalla keittelimme. Sopivat mukaan hyvin mutta eivät ole välttämättömiä)

Rouille
1 leivänsiivu
2 kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
sherryetikkaa
1 tl savupaprikaa (dulce)
suolaa
sokeria 1 tl

Laita uuni lämpiämään 225 C. Siivuta perunat ja laita uunivuuan pohjalle. Lorauta päälle oliiviöljyä, sekoita ja laita uuniin noin 20 minuutiksi. Ota sitten kasari ja laita pohjalle puolisen desiä oliiviöljyä. Silppua sipuli ja valkosipuli, pilko porkkanat, fenkoli ja paprika. Paista sipulia ensin pari kolme minuuttia, lisää sitten valkosipuli. Freesaa vielä minuutti, lisää sitten loput kasvikset. Jatka paistelua miedolla lämmöllä sekoitellen 5-10 min. Kaada sitten sherry joukkoon ja sekoita. Lohko tomaatit 8 osaanja laita joukkoon. Lisää mausteet, anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla parikymmentä minuuttia että tomaatit saavat mehustua kunnolla. Muista ottaa perunat uunista etteivät pala.

Ota makrillit, ripottele suolaa sekä sisälle että pintaan. Laita makrillit perunoiden päälle uunivuokaan ja kaada kasvispaistos päälle. Jos kokonaisuus vaikuttaa kuivalta, voit tässä vaiheessa vielä lorauttaa lissää sherryä uunivuokaan. Laita vuoka takaisin uuniin noin puoleksi tunniksi, missä ajassa makrillit kypsyvät sopivasti.

Tee kalan kypsyessä rouille: Leikkaa leivästä reunat. Laita leipä, valkosipuli, etikka ja savupaprika sekä puolisen desiä oliiviöljyä astiaan ja sekoita soseeksi sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljyä jos konsistenssi on liian tiukka. Lisää lopuksi suolaa ja sokeria maistellen, kunnes maku on omaan suuhun sopiva.

Nosta kalat uunista, tarjoa rouillen kanssa.

Viiniksi tälle sopii luonnollisesti sherry (fino, manzanilla tai kuiva palo cortado), mutta myös runsaammat valkoviinit Espanjasta tai Etelä-Ranskasta toimivat hyvin. Esimerkiksi tämä galicialainen sakkakypsytettu Godello Valdesililtä toimii hienosti. Jos haluaa panostaa, niin valkoinen Chateauneuf-du-Pape toimii varmasti myös hyvin. Alkosta löytyy tämä Vieux Lazaret, joka on yrttinen ja runsasrakenteinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti