Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 6. toukokuuta 2017

Maailmanympäri toukokuussa Kreikassa: Alkuruuaksi fetasalaattia tuunattuna

Toukokuun maa on tällä kertaa Kreikka. Aloitamme makumatkan kaikkien tuntemalla klassikolla eli kreikkalaisella salaatilla meidän tapaan. 

Tuunattu fetasalaatti kahdelle pääruokana ja neljälle alkuruokana

1 ruukku tammenlehväsalaattia
1 ruukku romainesalaattia
1/2 kurkku
4 pientä kypsää tomaattia
20 vihreää kalamataoliivia

Pese salaatit ja revi ne. Viipaloi kurkku. Pilko tomaatit. 

Marinoidut paprikat ja sipulit


1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 punasipulia
suolaa
pippuria
hunajaa
timjamia(tuoretta, jos on) 
oliiviöljyä
valkoista balsamicoa

Laita uuni täysille ja grillivastus päälle. Pese paprikat ja pilko ne reiluiksi paloiksi. Kuori punasipulit ja pilko ne reiluksi paloiksi. Laita uunipellille paprikat ja punasipulit. Mausta kasvikset suolalla, pippurilla, timjamilla ja hunajalla. Ripottele päälle oliiviöljyä ja sekoita mausteet kasvisten joukkoon. Paahda kasviksia grillivastuksen alla 10-15 minuuttia välillä niitä sekoittaen. Kasvikset ovat valmiita, kun ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Laita kasvikset kulhoon ja kaada niiden päälle 1/2 dl valkoista balsamicoa. Tarkista maku ja anna kasvisten jäähtyä hetken aikaa.

Paahdettu feta

1 pkt fetaa 
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
hunajaa
tuoretta timjamia

Laita uuni täysille ja grillivastus päälle. Leikkaa feta 4 kuutioon ja laita feta uunipellille. Mausta feta suolalla, pippurilla, timjamilla ja oliiviöljyllä. Paahda grillivastuksella 5-10 minuuttia, kunnes feta on saanut hieman väriä. Tarjoa heti salaatin kanssa.

Tzatziki

250 gr turkkilaista jogurttia
1/2 kurkku
1 valkosipulinkynsi
hunajaa
suolaa
pippuria

Pese kurkku ja raasta se. Purista kurkkuraasteesta ylimääräinen vesi pois. Hienonna valkosipuli. Sekoita valkosipuli ja kurkku turkkilaisen jogurttin joukkoon. Mausta tzatziki suolalla, hunajalla ja pippurilla. Katri tykkää jättää tzatzikin aika makeaksi, koska suolainen feta taittaa mukavasti makeutta. 

Leipä

Voit käyttää valmista pitaa tai tehdä sen helposti itse:
vehnäjauhoja 5 osaa (esim 500 g)
vettä 3 osaa (esim 300 g)
hiivaa
suolaa 1,2 % (800 g taikinaan noin 10 g)

Anna kohota lämpimässä noin tunti tai jääkaapissa yönkin yli. Kauli taikinasta vajaa 5 mm paksuja lautasen kokoisia pitaleipiä, paista 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Voit paistaa leivät myös kuivassa valurautapannussa, jos haluat.
Kokoa salaatti. Lautasen pohjalle leipä, leivän päälle salaatti, kurkut, tomaatti, oliivit ja marinoidut kasvikset. Laita viimeisenä salaatin päälle paahdettu feta. Ripottele pinnalle vielä hieman hyvää oliiviöljyä ja tarjoa tzatzikin kanssa.

Juomasuositus

Takavuosina kreikkalaisissa valkoviineissä tuppasi olemaan sulfiitteja niin että niitä sai hetken tuuletella ennen nauttimista, mutta tämä ongelma on mennyttä aikaa. Nykyään alkosta löytyy muutama aivan timanttinen kreikkalainen valkoviini, joista nyt suosittelemme Santo Wines:n Santorinin assyrtikoa. Santo Wines on Santorinin saaren osuuskuntien yhdistys, joten sen tuottama viini kuulostaa potentiaaliselta hasardilta. Tämä viini ei aivan vedä vertoja taannoin valikoimassa olleelle Gaian Thalassitikselle, jonka monopoli valitettavasti on pudottanut valikoimastaan. Viini on kuitenkin edustava esitys assyrtikosta: sitrusarominen ja hieman hunajainen, suussa rakenteeltaan hapokas ja mineraalinen. Tämä toimiii mielestämme hyvin suolaisen oliivi-fetasalaatin kanssa, sillä myös viinissä on assyrtikolle ominaista hentoa suolaista mineraalisuutta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti