Kuva:enterwine.com |
Garnacha Peluda on muunnos Garnachasta. Se on syntynyt ilmeisimmin adaptaationa alueen erittäin kuumaan ja kuivaan ilmastoon: Köynnäksen lehtien alapinnat ovat nukkaiset, jolloin haihtuminen vähenee kasvi tulee toimeen niukalla vesimäärällä. Garnacha peluda kävi harvinaiseksi viinikirvakatastrofin jälkeen, koska sitä ei juuri vartettu tarhoja uudelleen istutettaessa. Sitä käytetään yleisesti pieniä määriä sekoitteissa, mutta tiettävästi Teixar on siis ainoa puhdas lajikeviini.
Domenecin viini tuotetaan jyrkillä terassirinteillä kasvatetuista rypäleistä. Jokaisen eri terassin rypäleet käytetään erikseen 500 litran tammisammioissa, ja viini kypsyy tammessa 14 kuukauta.
Väriltään viini on syvä tumman purppurainen. Tuoksussa on mustia marjoja, lämmintä mausteisuutta, pölyistä kivisyyttä, lihaisuutta, yrttejä. Maku on täyteläinen, hapokas, kulmikas. Tanniinirakenne on robusti ja 'rakeinen'. Osta ja kokeile, jos tulee vastaan!
Millä lailla ainoa lajikkeensa edustaja? Kyllähän Garnacha Peludaa (Ranskassa kulkee nimellä Lledoner Pelut) viljellään niin laajasti, että sitä tapaa vähän joka paikassa kun jaksaa etsiä. Esimerkiksi pelkästään Decantalon sivuilta hakemalla tulee vastaan 4 kpl 100% G. Peludaa, joista yksikään ei ole niitä viinejä, joita olen itse juonut, joten en menisi sanomaan Teixaria ainoaksi kyseisen lajikkeen edustajaksi. :)
VastaaPoistaSen sijaan Escanyavella oli ennestään tuntematon tuttavuus ja se taitaa pienen googlailun perusteella olla peräti ainoa puhtaasti kyseisestä lajikkeesta valmistettu viini! Ehdottomasti kiinnostavan oloinen tärppi.
Ok. Huonosti tarkastetut faktat taas. Uskoin do Montsantin puolivirallista katalogia...
VastaaPoista