Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 20. toukokuuta 2016

Toukokuun kausimenu:Pääruuaksi ahvenia, korvasienikastiketta ja varhaiskaali-perunapaistosta

Toukokuu rupeaa olemaan reilusti yli puolivälin ja löysimme vihdoin korvasieniä sateen jälkeen. Kauden ekoista korvasienistä pitää aina tehdä perinteisesti korvasienikastikketta. Tällä kertaa kastikkeen kaveriksi valikoitui Nygrenin tiskistä löytynyttä tuoretta ahventa ja varhaiskaali-perunapaistosta. Herkullista ja kovin yksinkertaista tehdä. Jos korvasienikastiketta jää yli, niin siitä saa muuten loistavan pastakastikkeen.

Paistettuja ahvenia, korvasienikastiketta ja varhaiskaali-perunapaistosta 

Paistettuja ahvenia 

120-140 gr ahvenfileitä /henkilö
ruisjauhoja
suolaa
pippuria
oliiviöljy-voiseosta paistamiseen

Kuivaa ahvenet ja leivitä ne ruisjauhoissa, jotka olet maistanut suolalla ja pippurilla. Paista leivitetyt ahvenet voi-öljyseoksessa rapsakoiksi ja tarkista maku. Tarjoa paistoksen ja kastikkeen kanssa. 

Varhaiskaali-perunapaistosta

reilu puoli kiloa uusia perunoita
1/2 pienestä varhaiskaalista
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
3-4 rkl dijonsinappia
suolaa
pippuria
sokeria
öljyä paistamiseen

Pese ja keitä perunat al denteksi. Jäähdytä perunat ja leikkaa pienemmiksi. Suikaloi varhaiskaali. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Lisää pannulle perunalohkot ja paista niitä hetken aikaa. Mausta seos ja lisää joukkoon dijon. Sekoita hyvin ja nostele joukkoon kaalisuikaleet. Anna seoksen hautua muutama minuutti kannen alla ja mausta paistos suolalla, pippurilla ja sokerilla. 

Korvasienikastike

500 g korvasieniä 
2 dl kermaa
1 dl maitoa
1 sipuli
valkopippuria
suolaa
hunajaa
brändyä loraus
hieman jauhoa suurustamiseen

Käsittele korvasienet ohjeen mukaan. Korvasienet ovat käsittelemättömänä tappavan myrkyllisiä, joten ole huolellinen. Pilko keitetyt korvasienet ja sipuli. Lisää ne brändyllä ja pippurilla maustettyyn kerma-maitoseokseen ja hauduta pitkään. Lisää suolaa ja hunajaa. Suurusta lopuksi jauholla.


Juomasuositus

Juomaksi suosittelemme Godelloa Valdeorrasista. Valdesil Godello Sobre Lías on sakkakypsytyksestä täyteläisyyttä ammentava mutta hapokas ja mineraalinen viini, joka toimi annoskokonaisuuden kanssa mielestämme varsin mukavasti.

Valdeorrasin alueella, Espanjan luoteisnurkan Galiciassa on viljelty viiniä jo Roomalaisten ajoista lähtien. Godello on paikallinen, alueen villejä köynnöksiä risteyttämällä aikaansaatu lajike. Se on varsin herkkä hometaudeille, mistä syystä se ei menesty lähempänä rannikkoa Valdeorrasia kuuluisammalla Rias Baixasin alueella. Rypälettä ei juuri viljellä muualla kuin Galician sisämaa-alueilla sekö pienissä määrin Portugalissa. Godellosta tuotetaan kahta päätyyliä: Toinen on raikas, terästankeissa tuotettu viini jonka määrittävänä piirteenä on pirteä hapokkuus, raikas hedelmäisyys ja mineraalisuus. Toinen tyyli on tuotettu usein kypsemmistä rypäleistä tammitynnyreissä kypsyttämällä, jolloin viinistä tulee täyteläisempää. Näiden tammikypsytettyjen godello-viinien sanotaan kestävän hyvin ikääntymistä, ja jotkut ovat verranneet niitä jopa Burgundin valkoviineihin.

Vandesilin godello kulkee näiden kahden ääripään välissä: Viini on kypsytetty täysin terästankeissa, mutta siihen on haettu täyteläisyyttä hiivasakan päällä 6 kuukautta makuuttamalla..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti