Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Nettikauppoja ja vinatis-vinkkejä

Kuten säännölliset lukijat varmaan ovat huomanneet, tilaamme varsin paljon viinejä eurooppalaisista nettkaupoista (kuten varmaan kaikki viiniharrastajat, sillä alkon valikoima alkaa varsin pian ahdistaa). Eniten käyttämämme nettikaupat lienevät Vinatis.com ja Decantalo.com. Edellisestä löytyy ranskalaisia ja jälkimmäisestä espanjalaisia viinejä. Italialaisia olemme tilanneet Gourmondo.de:n kautta sekä Enoteca Lucantonilta. Uuden maailman viinien valikoima on eurooppalaisissa kaupoissa kehnohko, paras löytämistämme vinexus.de. Brittikaupoilla on myös mielenkiintoisia tuotteita, mutta rahtikulut saarivaltakunnasta Suomeen ovat järjettömiä. Jos jollakin on hyviä vinkkejä, mistä tilalta Uuden maailman viinejä niin vinkit saa laittaa kommetteihin.

Tässä kuitenkin joitakin vinkkejä vinatikselta. Tilatessa kannattaa täyttää 18 pullon laatikko, jolle tulee rahtikulua 14 euroa.

Beaujolais cru: Ainakin Domaine Pironin Morgon 2011 oli loistoviini, edullisemman pään Morgon. Sopivan rungokas mutta silti ilmeinen gamay. Myös Burgaudin Cote du Py on hyvä, ja Jean-Paul Brunin Moulin-á-Vent on myös mukava. Mielestämme näissä Beujolais'n Cru-viineissä on hinta-laatusuhde todella kohdallaan. Ja kuten ehkä huomaat, pidämme näistä hieman rotevammista apellaatioista. Jos pidät raikkaammasta, kokeile vaikka Fleurieta.

Bourgognen punaisia olemme tilanneet luvattoman vähän. Pierre Gruberin Fixin 2009 oli kuitenkin varsin mukava ja pinottinen.

Rhonesta Stephane Montez:n Les Hauts Du Montaillet on laatuunsa nähden edullinen, koska kyseessä on VdP. Tyyliltään kuitenkin Saint-Josephin tyyppinen puhdas syrah. Toinen testattu on Chante Cigalen Chateauneuf du Pape. Tämä oli aikanaan mukana häissä, joissa tarjottiin gato negroa. Pikaisessa testissä ranskalainen voitti argentiinalaisen 100-0. Täyteläinen, pippurinen ja paahteinen.

Lounais-Ranskasta tulee myös löytöjä: Chateau du Cedre harvan muistamasta Cahorsista. Mustaa ja mausteista, mansikkaistakin. Ei kuitenkaan lainkaan argentiinalaisen malbecin kaltaista hillomössöä. Ja jos haluat aivan huikean cahors'n, tilaa Clos Triquedinan Probus. Hintavampi, mutta aivan hillittömän hyvä cahors-klassikko. Vei taannoin
Kalevan viiniklubin Sud-Quest-maistelussa selkeästi voiton.

Alsacen viinit ovat Vinatiksella hieman tyyriimpiä. Hyviä löytöjä ainakin Marcel Deiss:n Pinot Gris: Monikäyttöinen, hieman hedelmäisempi ja täyteläisempi herkku. Sopii esimerkiksi lohen, linnun tai possun seuraksi. Saman tuottajan Engelgrten on Alsacen viiniksi sikäli poikkeuksellinen, että se on sekoite. Engelgartenin tarhalla kasvaa sekaisin mitä lienee rypäleitä, joista tulee kuitenkin hiton hyvää viiniä! Hieman Pinot Gris:ta hapokkaampi ja rieslingisempi.

Loiresta olemme tilanneet lähinnä Cab Franceja: Chateau Yvonnen La Folie oli hedelmäisen mausteinen, raikas viini, kannattaa kokeilla.  Myös Coulainen Bonnaventure 2010 on kokeilemisen arvoinen, matalalla intensiteetillä viljellystä cab francista oiva Chinon.

Sitten vinkki SamppLallier, Furdyna, Haton&Fils BdB, Henriot, Ayala. Kaikki nämä alle 30 e. Olo on kuin lapsena karkkikaupassa! Tilaa ja testaa...
anjoiden tilaamiseen: Kaikki pientuottajien tavara on toistaiseksi ollut hinta-laatusuhteeltaan erinomaista.

Tässä joitakin vinkkejä. Huteja on toki tullut randomchancella tilatessa reippaasti. Nämä ovat kuitenkin onnistuneita löytöjä, ja niistä voi turvallisesti aloittaa. Tämä ei takaa että olisivat kaikkien makuun, mutta nämä ovat olleet ainakin teknisesti virheettömiä ja meidän suuhummen myös hyvänmakuisia. Tyylejä on tässä laidasta laitaan, painottakoon kukin mieltymystensä mukaan.


2 kommenttia:

  1. Kiitoksi vinkistä, tuolla Gourmandossa näkyy olevan kohtuuhintaan Montalcinon Rossoa, johon ihastuimme kovasti ihan randomilla bolognalaisesta enotecasta ostettuna. Millaisia toimituskuluja tuo saksalainen kauppa perii, satutko muistamaan?

    VastaaPoista
  2. Aiemmin oli ilmainen toimitus yli 150 e tilauksiin, mutta nykyään on 15 e alle tuon summan tilauksille ja 10 e yli 150 euron tilauksille.

    VastaaPoista