Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Empordá ja Mas Oller

Catalonia on tunnettu viinialue, mutta sen koillisin osa Empordá ei niinkään. Alueen raja alkaa Gironan eteläpuolelta rannikolta ja jatkuu pohjoiseen aina Ranskan rajalle. Tarhat sijaisevat alueella melko matalalla, maksimissaan 260 metriä meren pinnasta. Alueen omimmat punaviinit tuotetaan Samsósta tai Garnachasta, valkoiset Viurasta/Macabeosta, Garnacha blancasta tai Moscatell of Alexandriasta. Kuitenkin kansainvälisiä lajikkeita viljellään laajalti. Alueella on tiettävästi ollut maine keskinkertaista laatua olevien edullisten  viinien tuottajana, etenkin rosé-sellaisten. Ehkäpä tästä syystä D.O.:n virallisilla nettisivuilla toistuu toistumistaan seuraava lause "This is ideal for high quality winemaking." :)

Alkolla on valikoimissa alueelta Castillo Pereladan punaviini, joka on varsin hyvä tuote sekin. Nyt maistelussa oli Decantalosta tilattu Mas Oller Empordà Plus. Kyseinen viini on Syrah/Garnacha-sekoite 2+1. Tämä näkyy purppuraisena syvänä jo värissä. Tuoksu on raikas, tummien marjojen ja mausteiden liitto. Myös tammen aromit nousevat tarkemmassa nuuskuttelussa nenään. Suussa raikas marjainen fiilis jatkuu: kirsikoita, vadelmia, kevyesti pippuroituna ja tammilankulta tarjoiltuna. Jälkimaku on pitkähkö, raikas. Tanniinit keskivahvat, pehmeät.

Viini on siemailuun mitä mainioin, ja rakenne riittää myös ruokaviiniksi hyvin. Nyt Viiniä juotiin kuitenkin turkkilaisen Meze-ruuan kanssa, eikä se sopinut tälle ruualle ollenkaan. Isossa porukassa avattiin aterian aikana 3 punaviinipulloa ja yksi valkoinen, eikä näistä mikään toiminut ruokien kanssa lainkaan. Kylmä tosiasia on se, että mausteinen ja suolainen ruoka tekee viinistä kuin viinistä terävän ja polttavan. Valitettavasti Gewurstramineria ei ollut kokeiltavana, se on ainoa kuviteltava viini joka tälle ruualle olisi voinut sopia. Sen sijaan vedellä laimennettu raki oli oikein mainiosti sopivaa. Pitäydytään siis kunkin kulttuurin perinnejuomissa heidän ruokiaan nautittaessa.

Tällaista espanjalaista tänään. Talven teemana onkin sitten meille täysin vieras kokemus, uusi maailma ja sen ihmeet. Vaikka ei se välimerikään täysin unohtune. Mielellämme otamme siis suosituksia vastaan hyvistä verkkokaupoista, joista voi tilata Uuden maailman viinejä tai vinkkejä Alkon valikoimasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti