Joulu siis aloitettiin aatonaattona, jolloin vietettiin kiireisen pikkujoulukauden jälkeen perinteisiä kahden hengen pikkujouluja Muga 1995 Reservan, Faustino 2005 reservan, manchegon ja suklaan voimalla. Muga oli yksi joulun hienoista viinikokemuksista. Viini avattiin vasta juuri ennen maistamista, vaikka se olisi dekantoinnista hyötynyt. Halusimme kuitenkin testata viinit rinnakkain heti avaamisesta.
Mugassa näkyi selvää ikääntymisen tuomaa ruskeaa sävyä lasin reunalla, kun taas Faustino oli vielä selvästi purppurainen. Mugan perustuoksu oli viikunainen, mutta mukana mausteisuutta, nahkaa sekä jotakin allekirjoittanutta sherrystä muistuttavia pähkinäistä vivahdetta Suussa viini oli
Yllättävänkin hapokas. Tanniinia oli hyvin jäjellä, ja
rakenteeltaan viini tuntui olevan vielä täydessä iskussä. Viikunainen
hedelmäisyys toistui maussa, mutta mausteet ja varovaiset puun aromit nousivat
selvemmin esiin. Maku oli pitkähkö. Viini toimi hienosti kypsytetyn manchegon
kanssa.
Mugaan verrattuna Faustino oli varsin simppeli, joskin
sellaisenaan oikein hyvä viini. Tuoksussa tammi oli hyvin dominantti,
marjaisuus seuraili taustalta. Maku
toisti tuoksun puisia aromeja. Tanniinit olivat varsin kovat, pehmenivät
kuitenkin manchegolla mukavasti. Hyvä viini jota voisin hyvin nauttia medium-pihvin
seurana.
Jouluaaton illan helmenä toimi Chateau Musar 2003. Klassisen
libanonilaisen tämäkään vuosikerta ei pettänyt. Viinin perustuoksu oli
marja-arominen, paahteinen ja mausteinen. Suussa keskitäyteläinen, hyvärakenteisen
pehmoinen keskipitkä viini, joka sopi jouluaattoillan kevyeen juustoähkypöytään
hienosti.
Sen sijaan alkosta hankittu Sherry palo cortado ei ollut
positiivinen yllätys. Tuoksu suolaisen pähkinäinen. Maku muistuttaa
ensisiemaisulla lähinnä taannoin maistettua kiinalaista vuosikertariisiviinaa,
vaikka hentoa kuivattujen hedelmien aromia jälkeenpäin hieman nouseekin nenään.
Ainoastaan Cabrales-sinihomejuusto oli riittävän ytäkkää tämän viinin
kesyttämiseen. Sherry ei vain ole meidän kummankaan juttu, ei ainakaan vielä
eikä ainakaan näin jämäkässä muodossa.
Joulupäivää vietettiinkin sitten jo jouluruokien
jalostamisen merkeissä. Katrin perhe oli pullon henkelässä kylässä, ja Katri
yhdessä kokkiveljensä kanssa vastasi ruokapolitiikasta. Tuloksena oli tietysti
herkkuja.
Ensin saimme eteemme kuhacevicheä paprika-chilipedillä
pehmennettynä avokado-limettimoussella. Annoksessa yhdistyi limetin kirpeys ja
chilin tulisuus, joka kuitenkin pehmeni mukavasti kuohkealla täyteläisellä
avokadolla. Tämän annoksen kanssa tarjottiin taannoiselta Alsacen vaellukselta hankittu
Francois Bauerin gewurztraminer grand cru Brand vuodelta 2008. Viini toimi annoksen
kanssa aivan mahtavasti, ja tässä olikin ehdottomasti paras
viini-ruokayhdistelmä koko joululta. Itse asiassa viinikin oli mahdollisesti
paras – ainakin positiivisin yllätys – koko joulun paletista. Täyteläinen,
hienostuneella tavalla eksoottinen. Limetti ja chili toivat eksoottisia aromeja
esiin, täyteläisyys ja suhteellinen hapottomuus toimivat vastaparina chilille
ja limetille. Avokadomousse kuitenkin sitoi täyteläisen viinin rakenteellisesti
osaksi annosta. Tätä GW + cheviche –komboa suosittelen kaikille ihan ehdottomasti.
Kevyen alun jälkeen ateriassa siirryttiin järeämpiin
aseisiin. Katrin veli on aina valittanut, että hampurilaiset ovat liian pieniä
ja niissä on liian vähän lihaa. Tämä korjattiin joulupäivänä. Kinkkua,
ylikypsää possunkylkeä, kahta majoneesia, suolakurkkua, tomaattia ja punasipulihilloketta burgeriin.
Sivulle majoneesinen coleslaw, sweet chili-kaalia ja friteerattuja bataattiranskalaisia.
Kuva puhukoon puolestaan. Lähti miehestä nälkä ja melkein taju. Mutta kyllä se
sen söi. Muiden burgerit olivat
loistavia mutta hivenen maltillisempia…
Burgereiden kanssa tarjottiin Castoro cellars Zinfandel. Viini
oli korkean drinkabiliteetin omaava marjahilloinen nautintoaine, sopi ruuan
sekalaiseen makumaailmaan kuin ruttuinen nenä rumaan naamaan. The gnarlier the
better. Jälkiruokana tarjottiin vielä suklaa-viskipirtelöä ja rocky road-suklaita. Överit ruuan suhteen oli aika lähellä, mutta mahat täyttyi.
Illan mittaan tuhottiin vielä pullo amaronea ja vähän jouluoluita.
Ja tietty suklaata, juustoa, suklaata, juustoa, suklaata (eri suklaata).
Toivottavasti teidän muidenkin joulu meni mukavasti.
Kehotamme tosiaan kokeilemaan tuota cheviche-GW-yhdistelmää vaikka uutena vuotena,
jos suinkin kiinostuitte. Meidän molempien suhde kyseiseen rypäleeseen on edelleen
ennakkoluuloinen, mutta tässä se kyllä toimi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti