Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 7. joulukuuta 2017

Joulukalenterin 7. luukku: Runsaammat valkoviinit
Kesällä ja keväällä nautimme keveämpien kesäruokien kanssa lähes yksinomaan raikkaita ja hapokkaita valkoviinejä, mutta joulunajan kylmänkostea sää ja tuhdimmat ruuat vaativat myös valkoviineiltä runsaampaa runkoa. Näitä viinejä ei välttämättä kannata yhdistää kaloille, mutta kinkun ja laatikoiden parina valkoviini voi olla hyvinkin toimiva vaihtoehto.

Ensimmäisenä suosituksena aina niin oivallinen Chateau Musar White. Musarin punaviineissä on rypäleinä pääosin Bordeaux-tyyppinen sekoite, mutta valkoiseen musariin käytetään Libanonin natiivilajikkeita obaidehia ja merwahia. Nämä tulevat omilla juurillaan kasvavista 60-90-vuotiaista köynnöksistä. Viini on eritäin intensiivinen, kypsän hedelmäinen, aavistuksen paahteisen tamminen 
mutta silti hyvähappoinen. Tämä sopii oivasti kinkulle tai lohikaloille.

Toisena suosituksena tammitettu burgundin valkoviini, joka ei kuitenkaan ole chardonnay: Bouzeronin viinit valmistetaan aligote-rypäleestä, joka tuottaa selkeästi hedelmäisempiä ja hieman aromaattisempia viinejä kuin chardonnay. Viinin aromimaailmassa on kypsää persikkaa ja runsasta tammista voimaisuutta, se on suussa melko täyteläinen mutta hapokkuutensa ansiosta tasapainoinen.

Kolmantena suosittelemme Xavierin valkoista Chateauneuf-du-Papea. Alue on ehdottomasti tunnetumpi punaviineistään, mutta myös alueen valkoiset ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Rypälesekoitteena on yleensä bourboulenc, clairette, grenache blanc ja rousanne. Viinit ovat ovat runsaita, suutuntumaltaan täyteläisiä ja aromeiltaan kypsän hedelmäisiä ja mausteisia. Nämä sopivat hyvin runsaammille kala- tai lintuannoksille. 

Viimeisänä suosituksena tähän kategoriaan vielä vakiovalikoiman tuote: Etelä-afrikkalainen Bellinghamin The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc on hyvin paahteinen, jopa savuinen. Viini on hyvin runsas, mutta siinä on hyvin tallella chenin blancin upea hapokkuus, jonka ansiosta tämä toimii hyvin runsaiden ja kermaisten ruokien parina.

Kuvat alko.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti