Glögin teko on yksinkertaista. Otetaan pullo viinaa. Sitten otetaan mausteita:
-Inkivääriä noin sormen kokoinen pala
-Kymmenisen neilikkaa
-Kokonaisia kaardemumman siemenkotia 5-10, maun mukaan.
-Kanelitanko
-Muutama tähtianis
-Puolikas vaniljatanko
-Haluttaessa pomeranssia
Sitten laitetaan mausteasiat viinaan muhimaan, viina piiloon pimeään. Mausteet saavat muhia viinassa kolmisen päivää, ja pulloa tulee käydä pari kertaa päivässä salaperäisesti hölskyttelemässä tyytyväinen virne naamalla. Tämä on ehdoton edellytys glögin onnistumiselle.
-siellä muhii |
Kun säädetty aika tulee umpeen, kaadetaan viina puhtaaseen pulloon. Liian kauaa ei kannata mausteita liottaa, käy kuin old school-Barololle viileänä vuonna: kitkerää tulee. Tätä maustelientä sitten käytetään punaviiniglögin maustamiseen. Sopiva määrä anokseen glögiä on yksilöllinen, mutta sellainen 2-4cl reiluun desiin glögiä on sopiva. Punaviiniksi käy mikä tahansa pehmeä viini, meillä perinteisesti ollut käytössä edullisen hintaluokan puglialainen primitivo. Jos heittäytyy höveliksi, niin sekaan voi lurauttaa portviiniä tai muuta sopivaksi katsomaansa väkevöityä viiniä. Lisäksi laitetaan toki maun mukaan sokeria, mieluiten fariini-sellaista. Sitten pikku lämmitys joko mikrossa tai kattilassa, varoen kuitenkin kiehauttamasta alkoholeja taivaan tuuliin. Sitten vielä garnementit perään, valot pois, verhot kiinni räntäsateen eteen, jazzia soimaan ja glög away!
Hyvää alkavaa pikkujoulukautta kaikille lukijoille!
(Ja te siellä ravintoloiden työntekijäpuolella: jaksakaa ja yrittäkää ymmärtää...)
-Tanniini
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti