Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 18. tammikuuta 2013

Viikon viini: Montez les hauts du monteillet
Tämän viikon viini tulee Rhonen laakson pohjoisosasta. Tarhat sijaitsevat tiettävästi pääosin St. Josephin alueella, mutta koska kyseessä on VdP-luokkaan kuuluva tuote, on alueeksi ilmoitettu kuitenkin collines rhodaniennes.
 
Viini tilattiin vinatikselta summanmutikassa viime kesänä Tour de Francen kunniaksi tehdyssä, all-around france- tyyppisessä tilauksessa. Nyt viini aukeni viileässä kevättalven illassa.

Väriltään syvän purppurainen, tuoksultaan mausteisen marjainen. Viini on Pohjois-Rhonen tapaan puhdas syrah, ja pippurisuus onkin aromimaailmassa varsin selvänä esillä. Punaisen vadelmaisuuden lisäksi aistittavissa yrttejä. Suussa kokonaisuus on keskitäyteläinen, tanniinit ovat napakat mutta eivät kuitenkaan tarraa ikeniin ikuisiksi ajoiksi. Happo on tanniinisuuden kassa hyvässä tasapainossa. Tuoksuaromit toistuvat maussa, mutta viinin suussa pyöriessä nousee esiin tummempaa, hilloista nuottia. Maku on korkeintaan keskipitkä.

Hintaansa nähden hyvä syrah, jota nauttiessamme huomasimme laiminlyöneemme vanhan maailman syrah-viinejä varsin pitkään. Tähän syytä miettiessämme tulimme siihen tulokseen, että tällaiset taitavat olla euroopassa aika harvassa. Pohjoisesta Rhonesta niitä tulee, samoin Roussillonista. Joitakin kenties Italiasta ja Espanjasta, mutta varsin harva näistä kantautuu Suomeen saakka. Shame on you, alko.

Vinatikselle tehtiin jälleen tilaus, ja mm. klassiselta Chateau du Cedreltä tulossa Cahorsia ja Alain Brumontilta (ensimmäisen modernin Madiran-tannatin isältä) Madirania. Lisäksi liuta muita mielenkiintoisia tuotteita lähinnä Lounais-Ranskasta ja Champagnesta. Mutta muille vinatis-tilailijoille voimme suositella ainakin tätä nyt maistettua syrahta.

2 kommenttia:

  1. Hieno postaus! Erityisesti täytyy ihailla tuota upeaa asennetta kevättalvesta! :)

    VastaaPoista
  2. Thanks! Mieltä lämmittää tuollainen kommentti... Lämmikettä tässä kyllä kaipaa, juuri suunnittelin ett miten pääsisi hengissä tapas bar ineziin lasilleselle...

    VastaaPoista