Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 6. kesäkuuta 2016

Kesän 2016 uutuusrosét

Kokosimme tähän postaukseen muutaman mukiinmenevän rosén alkon valikoimasta, joka näyttää laajenevan kevät keväältä.

Ensimmäisenä That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2015 Pfalzin pohjoisosasta, melko viileältä viinialueelta. Viiniä on maseroitu kuorikontaktissa vain 6 tuntia, jolla viiniin on saatu kaunis salottisipulinkuoren värinen sävy. Viini on käynyt terästankeissa. 

Viinin tuoksussa on herukanlehteä, yrttisyyttä, vadelmaa ja karpaloa. Suussa mineraalinen komponentti nousee selkeästi esiin. Viini on suussa keskitäyteläisen marjaisa, erittäin hyvähappoinen ja raikas. Jälkimaku on mineraalisuudessaan jopa hieman vissymäinen. Hyvin viilennettynä erittäin raikas ja miellyttävä viini kevyiden grillattujen asioiden seuraan!
 Leth Zweigelt Rosé oli myös miellyttävä yllätys. Viini tulee Itävallasta Wagramin alueelta, joka sijaitsee Niederösterreichn laajemman alueen eteläosassa, Wienistä luoteeseen. Alueella on melkosuuret lämpötilavaihtelut. Wagramissa vieljellää eniten grüner weltlineriä, mutta siellä tuotetaan myös punaviinejä  roter weltlineristä, zweigeltistä ja pinot noirista. Alueen punkut tunnetaan yksinä Itävallan täyteläisimmistä. Leth on alueen suurimpia tuottajia 300 000 pullon vuosituotannollaan.
Lethin Zweigelt rosé 2015 on sekoite zweigeltiä ja CSa. Viini on väriltään kuulaan possunpunainen. Sen tuoksussa on kypsiä punaisia marjoja ja selkeä roteva yrttisyys. Tuoksu on melko viinillinen. Suussa roséksi runsas body, punaisia marjoja ja huvä happorunko. Erityisesti makupaletilla tuo yrttisyys tuo viiniin mukavasti kerroksia. Ruokarosé tämäkin, joskin taidamme olla taipuvaisia sanomaan kaikkia viinejä ruokaviineiksi...

Kolmantena vielä toinen Pinot-rosé pohjoiselta alueelta: Ylä-Loire on tunnettu mineraalisista sauvignon blanc-valkoviineistään, mutta alueella viljellään myös pinot noiria. Petit Bourgeois Rosé de Pinot Noir on Henri Bourgeois'n, yhden Loiren suurimmista tuottajista tekemä viini. Apellaatio on Vin de Pays, joten vaikka alko hienosti kertoo että tuottajan tarhat sijaitsevat Sancerressä ja Pouilly-Fumessa, on viini todennäköisesti tuotettu pitkin Loiren yläjuoksua sijaitsevilla sopimustarhoilla viljellyistä rypäleistä.

Tuoksu on sitruksinen ja hennosti vadelmainen, makeahkon marjainen. Viinin maussa on hedelmäisyyttä melko vähän, se on ennemmin mineraali- kuin hedelmävetoinen. Hapokkuudeltaan kohtalainen. Jälkimaku on lyhyehkö, ja loppuaistimukseksi jää vähäinen katkeruus.

Laita testiin sopivan kuuman kesäpäivän tullen joko yksi näistä tai vaikka kaikki kolme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti