Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 13. kesäkuuta 2016

Uusi rypäletuttavuus: Tempranillo Blanco

Tilasin epähuomiossa jamonariumin makkara- oliiiviöjy- ja sardiinisatsin mukaan viinin, joka osoittautui pieneksi kuriositeetiksi. En tilatessa katsellut viinien speksejä lainkaan, täytin vain laatikkoa kun samoilla rahtikuluilla tuli tavaraa vähän enemmänkin.

Ad Libitum Tempranillo Blanco on Bodegas Juan Carlos Sanchan viini. Herra on paitsi viinitilallinen myös La Riojan yliopiston enologian professori. Hän on ollut mukana tempranillo blancon tarinassa sen alusta alkaen.

Rypälelajike löytyi sattumalta Murillo de Rio Lezassa sijaitsevalta viinitarhalta. Lajike päätyi tutkittavaksi yliopistolle Juan Carlos Sanchalle ja hänen kollegoilleen. Geenianalyyseissä se osoittautui lopulta punaisen tempranillon luonnolliseksi albiinomutaatioksi. Mutaatio saatiin stabiloitua ja lajiketta alettiin viljellä kokeellisesti hyvin tuloksin. Lopulta rypäle hyväksyttiin Riojassa sallituksi rypäleeksi vuonna 2007.

Yksi ensimmäisiä viljelijöitä oli Bodegas Juan Carlos Sancha, jonka tarhat ovat ehtineet 10 vuoden nuoreen ikään. 500 metrin korkeudessa kasvavat tarhat sijaitsevat yhdellä Rioja Alta viileimmistä alueista, mikä tuottaa rypäleisiin ja viiniin hyvän hapokkuuden.

Ad Libitum on ensimmäinen tilan tuottama viini, joka käy terästankissa eikä näe tammea ennen pullotusta. Viini on oljenkeltainen, tuoksultaan vienon viheromenainen ja hennosti yrttinen. Suussa korkeintaan keskitäyteläinen, melko hyvähappoinen vaikeasti kuvailtavalla tavalla raikas kuin vilkkaasti virtaava puro. Hedelmä-aromit ovat makupaletilla taka-alalla ja lähinnä kokemus on yrttinen ja mineraalinen. Viini on espanjalaiseksi valkoviiniksi yllättävä, kevyt ja raikas. Pelkältään nautittuna tämä tuntui jopa hieman liian laihalta, mutta ruoka nosti yllättävästi viinin aromeja ja rakennetta esiin: Lievästi savupaprikalla maustettu tuoretomaattipasta toi viinistä esiin sekä happoja että hedelmää, vaikka oletin että hento viini kuolee täysin mausteisiin. Hämmentävä, miellyttävä kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti