Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 21. kesäkuuta 2016

Juhannuksen vinkkuvinkit

Juhannus lähestyy ja on aika heitellä ilmoille viiniajatuksia. Alkon valikoiman maistaminen on jäänyt valitettavan vähälle, joten suositukset koostuvat vanhoista luottoviineistä.

Aloitetaanpa vaikka punaisista. Juhannuksena moni grillaa lihaa, jolle on hyvä olla kaveriksi rotevaa punaviiniä. Yksi hyvä vaihtoehto on Matsu El Recio Espanjan Torosta. Tämä on melko pitkään tammessa kypsytetty, voimakasrakenteinen viini tinta de Toro-rypäleestä (eli paikallisesta tempranillosta). Toron tempranillosta löytyy mielestämme enemmän hapokkuutta kuin monista Riojan vastaavista, mikä parantaa yhdistettävyyttä ruualle. Tämä on mielestämme täsmävinkki, jos grillissä tirisee vaikkapa karitsan karetta.

Toinen, hieman raikkaampi vaihtoehto on Fontanafreddan Langhe Nebbiolo. Viini on aromimaailmaltaan hienostuneempi, ja tarkempi kuvaus löytyy tästä taannoisesta tekstistä. Nautaa grilliin ja tätä lasiin niin ei mene vikaan.

Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat grillihommien lisäksi leimallisesti myös kala ja uudet perunat. Punaviinejäkin niille voi yhdistellä jos siltä tuntuu, etenkin kepeämmästä päästä. Alkon valikoima näiden suhteen on hieman rajallinen, mutta jos vaikkapa loheen laittaa reippaammin maustetta niin se kestää punaviiniä mainiosti. Becker Familyn tuotteisiin tutustuimme kevään Viiniexpossa ja vakuutuimme. Tämän Pfalzin laatutuottajan pinot noir löytyy monopolin vakiovalikoimasta, joten se kannattaa pitää mielessä lohipunkkua pohtiessa,

Valkoviineistäkin ensimmäinen suositus tulee Espanjasta. Keväällä kokkasimme ahvenia korvasienikstikkeessa ja yhdistimme niille Valdesilin Godellon. Tämä melko runsas mutta silti hyvähapponen viini sopii runsaammillekin kalaruuille, sillä viinissä on bodya ja raikastavaa happoa vallan passelisti.

Savukalalle tai suolaisille silakoille täsmävinkkinä suosittelemme tätä viime aikoina monen muunkin kehumaa Barthin Fructus Rieslingiä Rheingausta. Viini on nimensä mukaisesti lähes röyhkeän sitruksinen ja hedelmäinen, ja siinä on melko reippaasti jäännössokeria. Happorakenne on kuitenkin hyvä, joten kokonaisuus on raikas. Runsas jäännössokeri toimii reippaalla kädellä suolattujen kalojen kanssa. Myös sokerisuolatut silakat ja sillit vaativat viiniltä makeutta, joten tämä toimii !

Kesään sopii myös rapsakka kuohuviini. Tänä vuonna punaisetkin ruusut ovat aikaisesta keväästä johtuen kukassa jo juhannuksena, joten värimaailmaan sopiva rosé-cava on La Vida al Camp: Kuiva, hyvähappoinen cava alku- tai välimaljaksi tai kasvispainotteisemmille ruuille.

Ja koska mansikoita pitää aina olla, niin suosittelemme jälkiruokajuomaksi mosc... Ei vaan siideriä! Bouché le Clos Fleuri on kuivahko, suodattamaton ja pastöroimaton aito omenasiideri, joka toimii kermavaahdon ja mansikoiden kanssa mukavana siemailujuomana!

Kuvat: Alko oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti