Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Maailmanympäri helmikuussa kotimaassa: Madetta, fenkoliporkkanoita ja tillimuusia pääruuaksi


Made on alkutalven sesonkikala, joten päätimme antaa sen loistaa myös helmikuun pääruuassa. Olemme aina aiemmin tehneet mateesta keittoa, koska nyljetyn mateen keittäminen ja ruotiminen kypsänä on varmasti helpoin tapa päästä eroon tämän pienehkön turskakalan ruodoisto. Löysin kuitenkin (retrohenkisen) ohjeen mateen fileoimiseen, joten päädyimme paistelemaan jauhotettuja mateenpaloja voissa. Kalan maku pääsi todella hyvin esille, ja tästä valmistustavasta tuli uusi suosikki! Mateen lisukkeet ovat talvisen yksinkertaiset: Tillimuusia, fenkoliporkkanoita ja marinoitua punasipulia. Lisäksi teimme sitrusvelouén, mutta jos tässä haluaa oikaista niin muusista voi tehdä löysää ja puristaa sitruunan suoraan kalalle.

Paistettu made

1 made kahta ruokailijaa kohden
ruisjauhoja
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen

Fileoi made linkin takaa löytyvän ohjeen mukaisesti (fileointi tulee videon loppupuoliskolla). Jos teet kastikkeen, laita perkeet kattilaan ja lisää vettä niin että peittyvät. Keitä hiljaisella lämmöllä puolisen tuntia ja siilaa liemi erilleen veloutén pohjaksi. Leikkaa fileet sopiviksi parin sormen kokoisiksi paloiksi. Ripottele kaloille suolaa ja hiven valkopippuria. Pyörittele ruisjauhoissa ja laita viileään odottamaan paistamista.

Tillimuusi

Perunoita
maitoa
voita
suolaa
tilliä

Keita perunat kuorineen kypsäksi. Kuori, laita takaisin kattilaan ja survo. Lisää maitoa, kunnes muusi on halutun paksuista. Laita nokare voita joukkoon, mausta suolalla. Silppua tilli valmiiksi, mutta lisää se muusiin vasta juuri ennen tarjoamista jottei väri tummu.

Fenkoliporkkanat

0,5 dl oliiviöljyä
porkkanoita 1 per syöjä
1 rkl fenkolinsiemeniä
suolaa

Laita kattilaan öljy ja fenkolinsiemenet. Kuumenna ja kypsennä siemeniä öljyssä pari minuuttia, älä kuitenkaan polta. Lisää öljyyn sopiva määrä suolaa. Nosta sivuun levyltä. Kuori porkkanat ja pilko (keskikokoinen) porkkana halki ja poikki 4 palaan. Jos teet esivalmistelut ajoissa, laita porkkanat fenkoliöljyyn marinoitumaan tunniksi pariksi. Puoli tuntia ennen tarjoilua laita fenkoliöljyllä valellut porkkanat 225-asteiseen uuniin paahtumaan.

Marinoitu punasipuli:

1-2 punasipulia
0,5 dl etikkaa
0,5 dl sokeria
0,5 rkl suolaa
10 maustepippuria
3 laakerinlehteä.

Laita kaikki aineet punasipulia lukuunottamatta kattilaan. Keitä lientä kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Suikaloi sipuli ja laita se marinoitumaan mielellään yön yli. Jos haluat pikaversion, voit keittää sipulia liemessä viitisen minuuttia ja nopeuttaa näin maun tarttumista. Jäähdytä kuitenkin ennen tarjoulua!

Sitrusvelouté

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoa
3 dl kalalientä mateen perkeistä
2 sitruunan kuori ja mehu
suolaa

Laita kattilaan voi ja jauhot. Kypsennä jauhot paistamalla voissa matalalla lämmöllä niin että jauhot eivät tummu. Kaada kalaliemi vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen voi-jauhosuurukseen. Lisää sitruunan kuori ja mehu, mausta suolalla.

Lämmitä muusi jos teit sen ennakkoon. Ota tillisilppu valmiiksi. Kun porkkanat ovat uunissa viittä vaille kypsiä, aloita kalojen paisto: Laita valurautapannuun voita, kuumenna tiriseväksi ja heitä kalat kuumaan pannuun. Paista mateenpaloja pari minuuttia molemmilta puolilta niin että pinta tulee rapsakaksi mutta kala säilyttää mehevyytensä. Kalojen paistuessa sekoita muusiin tillisilppu ja annostele valmiiksi lautasille. Nosta porkkanat annokseen ja lopuksi lisää kala suoraan pannulta. Laita kalanpalojen päälle muutama suikale punasipulia. Jos teit kastikkeen, valuttele sitä mukaan annokseen. Tarjoa heti!

Juomaksi olutta!

Koska olemme helmikuussa kotimaanmatkalla, suosittelemme juomaksi tälle annokselle raikasta kotimaista olutta. Kuten tiedetään, Suomeen on viimeisten vuosien aikana kehittynyt eläväinen olutkulttuuri valtiovallan asettamista haasteista huolimatta. Vakka-Suomen panimo on tuottanut luotettavan laadukkaita oluita Uudessakaupungissa jo vuodesta 2008. Oluet kantavat kaupungin vanhaa oluenpanoperinnettä kunnioittaen Prykmestar-nimeä. (Tämä ei sitten ollut maksettu mainos, VASP:n oluet vain ovat hyviä.)

Prykmestar Luomu Pils on hyvä kalaolut: siinä on sopiva humalan puraisu taittamaan voissa paistettua kalaa sekä hentoa yrttisyyttä joka toimii hyvin tillimuusin kera. Jos haluaa hieman sitruksisemman vaihtoehdon, voi kokeilla saman tuottajan Saazer Pilsiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti