Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 9. toukokuuta 2016

Franck Peillot Roussette QV 2013

Savoien alueen viinit ovat meille melko tuntemattomia. Saimme maistella muutamia viinibloggareiden kevättapaamisessa, ja tämän perusteella innostuimme tilaamaan muutaman pullon Vins Etonnats:lta.

Savoien alue sijaitsee Juran eteläpuolella Kaakkois-Ranskassa, Geneve-järven eteläpuolella. Alue on Alppien juurilla, ja monet viinitarhoista sijaitsevat varsin korkealla merenpinnasta. Vaikka kyseessä on siis kohtalaisen eteläinen alue, on mikroilmasto viinitarhoilla viileä. Alueella viljellään lukuisia alkuperäislajikkeita, joista tärkeimmät ovat valkoisista Altesse aka Roussette, Jacquére ja Sveitsissäkin viljelty Chasselas. Punaisista tärkein on paikallinen Mondeuse.


Tärkein ala-alue on AC Roussette, jossa päälajikkeena on luonnollisesti altesse. Nyt maistamamme viini tulee kuitenkin vähemmän tunnetulta Bugeyn alueelta Savoien länsiosasta. Franck Peillot lienee alueen tunnetuin tuottaja, jonka viinit muistuttavat hieman läheisen Juran viinejä.

Tämän nyt maistetun altesse-rypäleestä valmistetun viinin aromimaailma muistuttaa jonkin verran rieslingiä: siitä löytyy reipasta sitruunaisuutta, kukkaisuutta ja hentoa hunajaisuuttakin. Lisänä näihin rieslingisiin piirteisiin kuitenkin löytyy hentoa pähkinäisyyttä, joka tuo aromimaailmaan lisävivahteita. Myös maku erottaa tämän rieslingistä: se on kuiva, rieslingiä vähemmän hapokas. Aromeissa nousee makupaletilla esiin hieman kivellisiäkin hedelmiä. Jälkimakua saattelee hieman vahamainen tuntuma, ja hedelmä haipuu kauniisti kitalaessa.

Miellyttävä tuttavuus, joka toimi hyvin parsa-bulgursalaatin ja manchegon kanssa. Luulisin tämän hieman täyteläisempänä pelittävän kesällä hyvin vaikkapa grillatun possunfileen tai ihan vain grillimakkarankin kanssa.

Edit: Ks kommentit ja unohda kaikki yllä oleva. Vinkku oli kuitenkin hyvää.

3 kommenttia:

 1. Pari pientä juttua.

  1) Roussette. Kaksi s-kirjainta.

  2) Vaikka jotkut kirjoittajat niputtavat Bugeyn osaksi aivan naapurissa sijaitsevaa Savoien viinialuetta, ovat nämä alueet kuitenkin kaksi erillistä viinialuetta. Bugey ei siis ole Savoien ala-alue.

  Itse asiassa historiallisesti Bugey on kylläkin ollut Burgundin ala-alue.

  VastaaPoista
 2. Kiitos korjauksista. Eiköhän meidän liene parempi olla kirjoittamatta sen enempää taustainfoja kun me hölmöt ei niitä koskaan saada oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taustaa mielestäni kannattaa aina kartoittaa, koska sillä myöskin itse kehittää tehokkaasti omaa osaamistaan! Samalla myös pystyy kirjoituksissaan sitomaan viinin suurempaan kontekstiin. Suositeltavaa toki on, jos pystyy tarkistamaan vähintään kahdesta lähteestä, että tieto on oikein.

   Eikä maailma kaadu vääriin taustatietoihin, kyllä esimerkiksi eräs AVP on ollut usein innokkaasti huomauttamassa aina kun meikäläisen kirjoituksien taustatiedoista on löytynyt töplömeitä. :)

   Poista