Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 16. toukokuuta 2016

Vinyes Domenech Teixar 2012.

Kuva:enterwine.com
Taannoiselta Prioratin reissulta tarttui mukaan kaksikin viiniä, jotka ovat tiettävästi ainoita lajikkeensa puhtaita edustajia. Toinen näistä oli Ripoll Sansin Escanyavella Gratallopsista ja toinen Vinyes Domenechin Teixar, puhdas Garnacha Peluda Montsantista.

Garnacha Peluda on muunnos Garnachasta. Se on syntynyt ilmeisimmin adaptaationa alueen erittäin kuumaan ja kuivaan ilmastoon: Köynnäksen lehtien alapinnat ovat nukkaiset, jolloin haihtuminen vähenee kasvi tulee toimeen niukalla vesimäärällä. Garnacha peluda kävi harvinaiseksi viinikirvakatastrofin jälkeen, koska sitä ei juuri vartettu tarhoja uudelleen istutettaessa. Sitä käytetään yleisesti pieniä määriä sekoitteissa, mutta tiettävästi Teixar on siis ainoa puhdas lajikeviini.

Domenecin viini tuotetaan jyrkillä terassirinteillä kasvatetuista rypäleistä. Jokaisen eri terassin rypäleet käytetään erikseen 500 litran tammisammioissa, ja viini kypsyy tammessa 14 kuukauta.

Väriltään viini on  syvä tumman purppurainen. Tuoksussa on mustia marjoja, lämmintä mausteisuutta, pölyistä kivisyyttä, lihaisuutta, yrttejä. Maku on  täyteläinen, hapokas, kulmikas. Tanniinirakenne on robusti ja 'rakeinen'. Osta ja kokeile, jos tulee vastaan!

2 kommenttia:

  1. Millä lailla ainoa lajikkeensa edustaja? Kyllähän Garnacha Peludaa (Ranskassa kulkee nimellä Lledoner Pelut) viljellään niin laajasti, että sitä tapaa vähän joka paikassa kun jaksaa etsiä. Esimerkiksi pelkästään Decantalon sivuilta hakemalla tulee vastaan 4 kpl 100% G. Peludaa, joista yksikään ei ole niitä viinejä, joita olen itse juonut, joten en menisi sanomaan Teixaria ainoaksi kyseisen lajikkeen edustajaksi. :)

    Sen sijaan Escanyavella oli ennestään tuntematon tuttavuus ja se taitaa pienen googlailun perusteella olla peräti ainoa puhtaasti kyseisestä lajikkeesta valmistettu viini! Ehdottomasti kiinnostavan oloinen tärppi.

    VastaaPoista
  2. Ok. Huonosti tarkastetut faktat taas. Uskoin do Montsantin puolivirallista katalogia...

    VastaaPoista