Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 2. toukokuuta 2016

2 x Luyut

Kirjoitin taannoin pitkällisemmen Louis-Antoine Luyt:n viineistä. Nyt olemme maistaneet viikon sisällä pari herran viiniä lisää, ja molemmat ovat olleet aivan järjettömän raikkaita ja kiinnostavia chileläisiksi.

Pipeño on puhtaasta Pais-rypäleestä tuotettu viini Biobion laaksosta pohjoisesta Chiletä. Köynnökset ovat jopa 200-vuotiaita, mikä kertoo jotain viljelyfilosofiasta. Tuoksu on raikkaan marjaisa, siitä löytyi mansikkaa, vadelmaa, karpaloa. Tuoksu on korostetun marjainen hiilihappokäymisestä johtuen. Aromimaailma on monipuolinen Viinissä on kepeähkö suutuntuma, mutta kuitenkin riittävästi happoa ja tanniinia niin, että se toimii hyvin ruokaviininä. Nautimme tämän tastingissa erilaisten kalaruokien kanssa, ja se toimi hyvin etenkin hapokkaan bouillabaissen ja tonnikalatartarin kanssa, mikä kertoo viinin hyvästä haposta.

Carignan Trequilemu tulee Maulen laakson vanhoista, 70-vuotiaista köynnöksistä. Viini on lasissa purppurainen, syvä viini. Sen tuoksussa on punaisisa marjoja, mutta edellisestä poiketen huomattavasti pippurista mausteisuutta. Myös tästä viinistä on aistittavissa karbonisen maseraation marsipaaninen marjaisuus. Suussa Pipeñoa täyteläisempi, hapoiltaan hyvä ja tanniinirakenteeltaan kohtalaisen kevyt. Kevyt viini, joka sopii toimi hyvin ainakin viinin kanssa nautitun sardiinipizzan kanssa.

Kaikissa näissä maistamissamme Luyt:n viineissä on jotain mitä useimmista chileläisistä puuttuu: Omaleimaisuutta ja paikan tuntua! Sinä päivänä kuin Alkoon saadaan tällaista kamaa Etelä-Amerikasta, niin vedämme rastin seinään ja kumarramme syvään monopolin hankintaosastolle. Taitaa  tosin säästyä sekä tussi että selkäranka.

Kuvat: http://www.louisantoineluyt.cl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti