Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 20. huhtikuuta 2015

Ei brettiä tässä Bretissä

kuva: Bretbrothers.com
Tilasin vinatikselta vahingossa hyvin miellyttävän Maconnais:n valkkarin. En tilausta tehdessäni tiennyt mitään Bretin veljesten Jean-Guilliaumen ja Jean-Philippen toiminnasta, mutta myöhemmin myöhemmin heidän viinejään on arvioitu suotuisasti mm Decanterissa.

Veljeksillä on vain pieni sukutiala  La Soufrandiére Vinzellesissä Maconissa, mutta he ostavat rypäleitä laajemmin ympäri Maconin alueen. Kaikki heidän viininsä ovat tarhachardonnayta, ja he ovat tiviisti mukana yhteistyöviljelijöidensä toiminnassa. Tällainen recoltant-negociant-toiminta on viime vuosina yleistynyt Burgundissa myös pienten artesaanituottajien keskuudessa.

Nyt maistettu viini oli Saint-Véran Cuvée Rôtie vuodelta 2012. Kyseiset tarhat ovat jyrkillä itärinteillä, ja maaperä on saven ja kalkkikiven seosta 250 m korkeudella. Tarhan ala on vain 0.2 ha, köynnökset iältään yli 50 v. Viini on kypsynyt tammessa 11 kuukautta.

Väri on tammikypsytyksen myötä kullankeltainen ja melko syvä.
Tuoksu on klassisen chardonnaymainen: Kypsää omenaa, hillottua sitruunaa, kosteiden kivien mineraalintuoksua, kukkaisuutta. Tammi on tuoksussa hienovaraisesti mukana täyteläisenä voisuutena, joka täydentää kokonaisuutta. Suussa tammen ruskistetun voin kaltainen aromi on voimakkaampi, mutta se ei jyrää alleen hedelmäisyyttä, joka myös voimistuu paletilla. Hillotun sitruunan aromit nousevat yhdessä mineraalisuuden ja yrttisyyden kanssa hienolla tavalla kokonaisuudeksi, joka on erittäin nautittava sellaisenaakin, mutta toimii mahtavasti ruuan kanssa.

Nautimme viiniä kymäsavulohikääreessä grillatun parsan kanssa, ja nämä sopivat oivallisesti yhteen. Muutenkin kuvittelisin savukalan olevan tämän viinin oiva pari, sillä tammen tuoma täyteläisyys sekä hieman paahtunutkin aromimaailma ja rasvaisen kalan savustuspöntöstä saama aromi passaavat yhteen.

Viini oli mielestämme hintaansa nähden oivallinen, ja jos sitä olisi ollut vinatiksella vielä valikoimassa niin uusi tilaus olisi ollut varma. Harmi vain, että erä oli myyty loppuun. Vuoden 2013 viiniä odolellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti