Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 22. joulukuuta 2014

Joulukalenterin 22.luukku: Saaristolaisleipää joulun kaloille

Saaristolaisleivästä on tullut jokavuotinen jouluperinne. Sen teko on helppoa, ja se säilyy pitkään. Ainakin ensimmäisen viikon ajan leipä vain paranee viileässä säilyttäen. Se on oivallinen kalapöydän kaveri, ja sopii myös juustojen kanssa nautittavaksi. Ohje menee seuraavasti:

3 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
1 l piimää
50 g hiivaa
12 dl vehnäjauhoa.
20 g suolaa (2 rkl?)

lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva. Lisää leseet, siirappi ja maltaat. Anna liota puolen tuntia. Lisää sitten suola ja lopuksi vehnäjauhot, sekoita tasaiseksi vaikkapa lastalla. Ei tarvitse vaivata. Anna nousta pari tuntia. Kaada taikina haluamasi kokoisiin vuokiin. Itse teemme leivän pieniin alumiinivuokiin, jolloin pikkuleipiä on helppo antaa myös lahjaksi. Tästä taikinasta tulee 6 maksalaatikko-kokoista vuokaleipää.

Anna taikinan nousta vielä vuuissa tunti. Paista sitten 175-asteisessa uunissa tunti, voitele leivän pintaa paiston aikana siirappi-vesiseoksella toistuvasti. Kokeile lopuksi leivän kypsyys vielä tikulla kuin kakun konsanaan. Kääri ilmatiiviisti ja säilytä viileässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti