Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Vappuna on kuohuviinitastingin aika


Me olemme jo useampana vappuaattona maistelleet kaveriporukan kesken kuohuviinejä. Joskus aiheena on ollut erityyliset samppanjat, joskus taas erityyliset kuohuviinit eri maista. Suomessa samppanjoiden ja kuohuviinien kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Samppanja ei ole enää vain arvokkaiden juhlien juoma, vaan myös arkisten tilanteiden tunnelmankohottaja. Prosecco-buumi on valloillaan maailmalla, ja myös Suomeen tämän on uskottu ehtivän muutaman vuoden sisällä. Me pidämme erityisesti samppanjasta, mutta myös huolella tehdyt cavat ovat ehdottomasti mielemme. Toisaalta viime vuosina myös alkon uuden maailman kuohuviinivalikoima on tehnyt meihin vaikutuksen. Hinta-laatusuhde kuohuvissa on ehdottomasti kohdallaan.

Tässä meidän ehdotuksemme vappuaaton kuplivaan tastingiin. Et tarvitse kuohuvien juomien lisäksi muuta paikalle kuin ystäviä ja hyvää ruokaa. Voit maistella viinit sokkona, puolisokkona tai niin, että kaikki tietävät mitä laseissa on. Tärkeintä maistelussa on hauskanpito ja hyvä seura, ei niinkään se saako kaikki viinit oikeaan järjestykseen ja löytääkö kustakin viinistä oikeat aromit.

Jos haluatte voitte yhdessä pohtia missä viineistä oli paahteisin maku, parhaat kuplat, mikä oli hedelmäisin ja mikä kuivin. Voitte myös laittaa viinit paremmuusjärjestykseen, jos haluatte.

Viiden suora maistelua varten on samppanja, cava, prosecco, cremant ja kuohuviini Uudesta-Seelannista. Valitsimme tarkoituksella usean tyyppisiä kuohuvia, jotta syntyy laajempi kuva kuohuvasta kirjosta.

Samppanjan sanotaan olevan kuohuviinien aatelia ja samppanja liitetään yleensä juhlan hetkiin. Samppanjaa saa tehdä vain Ranskassa Champagnen alueella. Sallitut rypäleet ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier. Tastingiin valittu samppanja on alkon valikoiman edullisimmasta päästä samppisten kohdalla ja Louis Massigin Reserva Brut on pärjännyt hyvin sokkotastingeissa. Kyseinen viini on tehty pinot meunierista ja chardonnaysta. Samppanja on hennosti paahteinen, raikas ja ryhdikäs. Tarjoaa taatusti hinnalle vastinetta. Jos haluat panostaa samppanjaan niin Charles Heidsieck Brut tai Jacquesson Cuveé 737 tarjoavat myös hinnalleen vastinetta.

Cava on espanjassa penedesin alueella samppanjamenetelmällä valmistettua kuohuviiniä, joka valmistetaan yleensä alueen omista rypäleistä xarellosta, parelladasta ja macabeusta. Meidän valitamme vapuksi on Pares Baltan 'b', jota on kypsytetty 18 kk pullossa ennen markkinoille laskua. Viini on erittäin kuiva, hapokas ja maussa on aistittavissa omenaa, kevyttä mineraalisuutta ja sitruunaa. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde ja loistava alkumalja. Toimii taatusti myös tapasten seurana.

Prosecco on Italiassa Veneton alueella tuotettua kuohuviiniä, jolle ominaista on keveys ja kohtuullisen neutraali maku. Prosecco tehdään yleensä glera-rypäleestä. Tastigiin valitsimme alkon valikoimasta palkitun tuottajan Desiderio Jeio Prosecco Brutin. Viini on sekoitus Glerasta, Pinot Biancosta ja Verdiso-rypäleistä. Viini on kohtuullisen kevyt, päärynäinen ja hennosti yrttinen. Toimii mainiosti alkumaljana myös muissa kevään juhlissa.

Crémant on ranskalaista kuohuviiniä, joka on valmistettu samppanjamenetelmällä muualla kuin Champagnessa. Meidän kokemuksemme crémanteista ovat todella hyviä, koska hinta-laatusuhde on viineissä kohdallaan. Tällä kertaa suosittelemme maistamaan Alsacen suurimman tuottajan, Eguisheimin ko-operatiivin Wolfberger-crémanttia. Viini on tehty pinot blanc-rypäleestä, joka on yleinen alueella. Viini on erittäin hapokas, kuiva, hedelmäinen ja omaa hyvät kuplat. Kerrassaan mainio aperatiivi tai kevyeiden ruokien kaveri.

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä suosittelemme monissa tastingeissa yllättynyttä uusi-seelantilaista kuohuviiniä Lindrauer Brutia. Viini tulee uuden-seelannin pohjois-saarelta Gisbornen ja Hawke's bayn alueilta ja on tehty Chardonnay- ja Pinot Noir-rypäleistä. Viini on hyvärakenteinen, erittäin kuiva ja hapokas. Tuoksussa on miellyttävää paahtoleipäisyyttä, hiivaisuutta ja  limeä. Maku seurailee tuoksun maailmaa ,ja mousse on suussa miellyttävä. Pitkä jälkimaku. Kerrassaan mainio löytö hintaluokassaan, josta kielivät tyhjät Alkon hyllyt. Alkumaljana, ruuan kanssa tai vaan nautiskeluun. Jos haluat lukea lisää kuohuviinistä niin tutustu Voihan Vinetto-blogin haastatteluun, jossa viinitekijä Jane de Witt kertoo kuohuviinin teosta.

Voit valita tastingiin kaikki viisi kuohuvaa tai 3-4 eniten sinua miellyttävää vaihtoehtoa. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan samppanjan yhdeksi tastingviiniksi, jotta saat vertailupohjaa sille onko samppanja mielestäsi hintansa arvoinen.

Ei muuta kuin oikein kuplivaa vappua kaikille lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti