Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 1. huhtikuuta 2014

Mas de les Valls, loistava arki-priorat

Llicorella-maaperää, jonka kyllä maistaa viineissä.
Toissa syksynä kävimme vaeltamassa Prioratissa, Espanjan Kataloniassa. Priorathan on Riojan lisäksi ainoa DOCa-luokiteltu alue Espanjassa. Alueen ilmasto on läheisestä välimerestä huolimatta varsin mantereinen kuumine kuivine kesineen ja kylmine, joskus jopa lumisine talvineen. Sademäärät jäävät vähäisiksi noin 500 mm tasolle. Viininviljely alueella onnistuukin ainoastaan erityisen Llicorella-maaperän ansiosta. Tämä rapautuvasta liuskekivestä ja kvartsista koostuva, huomattavan läpäisevä maaperä johtaa talvella satavan veden syvälle kallioon, missä kosteus säilyy kuumien ja sateettomien kesien ajan. Tämä sama huokoinen maaperä sallii köynnösten kasvattaa jopa useiden kymmenien metrien syvyisen juurakon, joka saa vettä syvältä maaperästä. Tätä maaperää ja veden niukkuutta pidetään syypäänä prioratin punaviinien mineraaliseen ominaispiirteeseen.

Gratallops on Prioratin viininviljelyn kenties keskeisin kylä, jossa sijaitsee muun muassa kuuluisa Clos Mogdor. Tässä referoitava viinin tulee kuitenkin huomattavasti pienemmältä tuottajalta, Celler Devinssiltä. Tämä pieni 'artesaaniviinitalo' tuottaa vain 8000 pulloa vuodessa.Viinit perustuvat Gratallopsissa ja naapurikylä La Villella Baixassa sijaitsevien tarhojen Garnacha- ja Carineña- (paikallisittain Samsó) rypäleisiin. Pääasiassa näitä kuitenkin on pehmennelty hieman kansainvälisillä lajikkeilla, lukuunottamatta puhtaasta yhden tarhan Carineña-Samsósta valmistettua lippulaivaviiniä 'Rocapoll'.

Nyt maistettu viini on kuitenkin sekoite Garnacha-Carineña-CS. Maseraatiota reilu kolme viikkoa, kypsytys ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tynnyreissä epämääräisen ajan. Viini on väriltään syvä,  tumman kirsikanpunainen.Tuoksu on alkuun raikkaiden punaisten marjojen sävyttämää: Kirsikkaa, punaherukkaa, hyvin kypsää mansikka. CS-herukka on erotettavissa tuoden oman osansa raikkauteen. Tuoksussa on selkeänä myös vaniljan vivahde, mikä tuo tarkemmin nuuhkutellen mieleen syksyiset marjahillonkeittotalkoot. Suussa viini on marjaisen raikas. Hapokkuus on tässä viinissä johtava piirre. Suussa aromimaailmaan tulee lisää tammen aromeja, mutta myös jonkinlaista balsamicosta muistuttavaa makeaa, mausteista hapokkuutta. Viini on keskitäyteläistä voimakkaampi, jälkimaku on raikkaan marjainen. Tannineja löytyy jälkimausta, ja viini kaipailee selvästi seurakseen manchego-siivua.

Tämä nuoruutensa reippaudessa pullisteleva raikas priorat-crianza sopii tapaspöytään mitä parhaiten. Viini ei vaadi syvällistä meditointia, vaan sen  marjaisesta raikkaudesta tulee nauttia hyvän ruuan, ystävien ja keskustelun kera näinä viileinä kevätiltoina. Myös pääsiäispöytään oiva valinta on tämä, muuten.Karuissa oloissa tuotetaan huippuviinejä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti