Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 25. heinäkuuta 2016

Château Barthès Rosé -15

Roséiden maistelu on jäänyt kylmän ja sateisen alkukesän vuoksi vähälle. Jotenkin olemme fiksoituneet ajatukseen, että rosé kuuluu yhteen aurinkoisen illan ja terassin kanssa. Nyt kuitenkin tarjoutui hyvä tilaisuus, kun mökillä grillailimme aurinkoisena lauantai-iltana onnistuneen sienireissun jälkeen.

Barthès tulee Etelä-Ranskan Bandolista, joka on tunnettu sekä Mourvedre-vetoisista punaviineistään että voimakasrakenteisista roséviineistään. Alueelle tyypillinen sekoite roséissa on Etelä-Rhonestakin tunnettu Grenache, Mourvedre ja Cincault. Mourvedre erityisesti tuo viiniin keskivertoroséta enemmän lihaa luiden päälle. Useimmista kuivista roséviineistä poiketen Bandolin vaaleanpunaisia voi ikäännyttääkin joitakin vuosia. Tämäkin viini on viettänyt puoli vuotta tammitynnyrissä, mikä tuo siihen lisää vivahteita ja mahdollisesti lisää ikääntymispotentiaalia. Viinin sekoite on grenachec 30, cinsault 40 ja mourvédre 30.

Barhès rosé tuoksuu runsaasti punaisille marjoille (Katri löytää mustaherukkaa, Heikki enemmän punaherukkaa ja vadelmaa), hieman sitrukselle, vihreille yrteille ja välimerelliselle pensaikolle. Suussa viini on roséksi täyteläinen, siinä on hyvä hapokkuus. Aromimaailmassa yrttisuus korostuu suussa. Pitkähkössä jälkimaussa olemme aistivinamme mineraalisuutta, mutta ennen sitä keskimaussa tuntuu mukava pistävyys, joka luo viiniin särmää; mahdollisesti kyseessä on tynnyrikypsytyksestä irronnut tanniinisuus

Viinistä viiniin lyttää tämän 19 euron viinin ryöstöksi, mutta mielestämme hinta kannattaa maksaa. Roséviinin valmistus on varsin teknistä puuhaa, joten laadukkaille viineille kertyy hintaa. Valtaosa roséviineistä tehdään punaviineistä ylijääneistä rypäleistä, jolloin hinta on huokea mutta maku valmistusmetodin mukainen.

Tämä kestää runsaampiakin grillattavia: Porsaanfilee ei ole lainkaan liioittelua, eikä viini jäänyt lainkaan jalkoihin valkosipulilla reippaasti maustetulle lampaallekaan. Kermainen kanttarellikastike sai hyvän vastapainon viinin hapokkuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti