Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 20. helmikuuta 2015

Muutama alkon käsityöläisolut 2015 maistelussa

Mekin kävimme hakemassa kotiin muutaman käsityöläisoluen testiin. Kaiken kaikkiaan 13 oluesta ja 2 siideristä kotiutumme molemmat siiderit ja 7 olutta. Parhaita meidän mielestä oluista oli Stallhagenin Pumpkin ale, Saimaan juomatehtaan Brewer's special Saison ja Prykmestarin SavuVehnä.

Pumpkin ale oli meille ensimmäinen kurpitsaolut ja hieman aluksi ihmettelimme, miksi kurpitsaolutta on tarjolla helmikuun pakkasilla, kun paras sesonki kurpitsalle on kuitenkin syksyllä. Mene ja tiedä oliko alkon valikoimapolitiikalla osuutta asiaan. Maailmalla pumpkin ale on ollut tunnettu tyyli jo pitkään ja onneksi saatiin sitä myös tänne pohjolaan. Mainio olut, jossa kurpitsan makeus yhdistettynä keskiasteiseen humalointiin toimii meidän suissamme ainakin loistavista. Voisin hyvin kuvitella, että kurpitsarisoton kanssa olut voisi toimia parina aika mukavasti.

Saisonista on veikkailtu seuraavaa olutmaailman hittiä IPA-buumin jälkeen ja mielestämme hapanoluet ovat erittäin hyviä, joten jäämme jännityksellä odottamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Saimaan juomatehtaan saison oli juuri sopivasti sitruunaisella tavalla hapan, reippaasti humaloitu ja hivenen hiivainen. Kokonaisuutena kohtalaisen täyteläisen maltainen. Tätä voisi kuvitella hyvin nauttivansa esimerkiksi loistavan Safkaa-kirjan lohi-avokadosalaatin kanssa; täyteläisyys vastaparina salaatille ja hapan kirpeys lohen rasvaa leikkaamaan.

SavuVehnä oli myös mielenkiintoinen tuttavuus. Savuisia ruisoluita on maisteltu useita, mutta savuisaa vehnäolutta emme muista maistaneemme. Tuoksussa on keskivahva savu- ja terva-aromi. Olut on melkoisen täyteläinen, ja sen aromimaailmasta nousee suussa esiin mämmimäistä makeutta, yrttisyyttä ja vehnäoluen hedelmäisyyttä. Tämä sanallinen kuvailu ei tee juomalle oikeutta, mutta suosittelemme maistamaan. Tähän voisi yhdistellä hieman käräytettyä tukevaa grilliruokaa, jolloin savuaromi toimii komppaavana elementtinä ja hedelmäisyys sopivana vastaparina.

2 kommenttia:

  1. Samainen Saison hyppäsi kärkikastiin omalla olutkartalla. Vallan mainio esitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainio esitys saisonilta ehdottomasti. Toivottavasti tämäntyylisiä oluita saadaan lisää Suomenkin markkinoille.

      Poista