Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 12. heinäkuuta 2013

lasissa tänään!

Tänään aukesi jo aikaa sitten Wienin matkalta mukaan tarttunut tuliainen. Pullo oli pikaisen random-valinnan tulos Wine&Co-liikkeessä ennen työmatkan päättymistä. Kyseinen viini on Schloss Gobelsburgin Gr üner veltliner kamptal 2009.

Lasissa hailakan sitruunan keltainen hennolla vihreällä vivahteella. Tuoksussa on hedelmätarhan henki, omenaa ja päärynää sekä puiden alla kasvavia alppikukkasia. Myös pippuri on kuitenkin tuoksussa mukana, joskaan ei kovin vahvana.

Suussa ensivaikutelma on happo, happo ja happo: Kylmän teräksinen ja rutikuiva, iskee kuin miljoona volttia. Tämän jälkeen pippurin aromi nousee selkeänä esiin, paljon voimakkaammin kuin tuoksusta. Maussa on tuoksumaailman hedelmien lisäksi alppien mineraalisuutta, joka hallitsee jälkimakua pippurin ohella.

Makumaailma tuo jännittävällä tavalla mieleen eri maisemia eri reissuilta: Phu Quockin pippurisaaren Vietnamissa; Läjittäin valkopippureita kuivumassa bambumatoilla talojen edessä. Ja toisaalta, italian matkan alppiniityt ja itävallan puolella siintäneet jylhät lumiset huiput.

Mutta toisaalta, nyt Suomessa on kesä parhaillaan eikä tarvetta tällaiselle mielikuvamatkailulle ole. Viini kulahtaa saattopoikana muikkukeiton rinnalla, aurinko lämmittää, parvekkeen yrtit ja kirsikkatomaatit rehottavat. Satokausi on aluillaan, ensimmäiset kanttarellit ja jopa herkkutatit on poimittu. Tämä on parhautta.

Viini oli kuitenkin hyvä, ei kenties aivan alkon hinnan arvoinen mutta kuitenkin. Hapon ja kohtalaisen hedelmäisyyden kombinaatio vaatii ruualta täyteläisyyttä. Kermainen keitto tai pasta, possu, lohi... whateversuitsyou, my friends.

2 kommenttia:

 1. Terve,

  tuohon "Viini oli kuitenkin hyvä, ei kenties aivan alkon hinnan arvoinen mutta kuitenkin" -kommenttiin:

  Tämä arvostelun viini ei taida kuitenkaan olla Schloss Gobelsburg GV, vaan saman viinitalon perustason "Gobelsburger" GV (ainakin kuvan perusteella.) Kumpaakaan ei tällä hetkellä saa Alkosta, mutta sitä parempaa Schloss Gobelsburgia sai vielä vähän aikaa sitten 18 eurolla, joka oli mielestäni joten kuten kohdallaan viinin laatuun nähden, vaikkakin hinnakkaammasta päästä.

  Lisäksi poistuessaan viinillä oli hintaa 13,19e, joka oli mielestäni kyllä varsin kohdallaan jopa Alkon hinnaksi!

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia jälleen Otolle oikaisusta! Meillä on taas burgerit sekaisin, eipä yllätä tämä. Lupaamme huolellisuutta jatkossa. Yritetään ainakin.

  VastaaPoista