Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Antonelli Montefalco Sagrantino Passito

Ostimme tämän viinin Rooman lähellä sijaitsevalta Torre in Pietran viinitilalta, joka kuuluu samaan konserniin Umbriassa viinejä tuottavan Antonellin talon kanssa. Montefalco Sagrantinoa olimme maistaneet muutamalta tuottajalta aiemminkin, mutta makeaan passitoon emme olleet aiemmin törmänneet.

Sagrantino on Umbrian alkuperäislajike, joka tuottaa tanniinisia, aromeiltaan tummamarjaisia, mausteisia ja hieman paahteisiakin viinejä. Nopean googletamisen perusteella kävi ilmi, että makea passito-viini on sagrantino-viinien perinteinen tyyli, jota on tuotettu kirkon pyhiin toimituksiin vuosisatoja. Lajike oli kuolla sukupuuttoon, kunnes Arnaldo Caprai elvytti lajikkeen viljelyn. Viime vuosikymmenten aikana viljelyala on lisääntynyt voimakkaasti, ja tuottajia on viitisenkymmentä.

Sagrantinoa kasvatetaan Montefalcon kylän ympäristössä Umbriassa. Saadakseen Montfalco Sagrantino DOCG-leiman viinin täytyy olla 100 % sagrantino ja sitä tulee kypsyttää 36 kk (josta 12kk tammessa) ennen markkinoille laskua.

Antonelli on vanha viinitalo, jonka perusti Francesco Antonelli 1800-luvun lopussa. Tila on yhä Antonellin perheen hallussa, ja nykyisin tilasta vastaa Filippo Antonelli. Tila viljelee Montefalcossa 40 hehtaaria tarhoja, jotka sijaitsevat noin 350 metriä merenpinnan yläpuolella Apenniinien suojaaman laakson rinteillä. Tarhoilla kasvaa sagrantinoa ja sangioveseä, mutta myös montepulcianoa, merlot'a ja cabernet sauvignonia. Köynnökset ovat suhteellisen nuoria, keskimäärin 15 vuotiaita.

Sagrantino Passito on 100 % sagrantino-rypäleistä tuotettu viini. Rypäleet kerätään tarhoilta käsin ja niistä erotellaan parhaat tertut kuivattamista varten. Tertut jätetään ilmaviin laatikoihin kuivumaan pariksi kuukaudeksi, jonka jälkeen ne puristetaan ja käytetään matalassa 20 asteen lämpötilassa. Viiniä ikäännytetään suurissa 2500 litran tammisammioissa 12 kuukautta, jonka jälkeen viini lepää vielä sementtitankeissa 18 kuukautta. Pullotuksen jälkeen viiniä varastoidaan vielä vuosi ennen liikkeellelaskua.

Viini on tuoksultaan sekoitus kirsikkahilloa, herukaa, appelsiininkuorta ja makeita leivontamausteita. Suussa makea, täyteläinen. Maku täyttää tuoksun lupauksen marjaisuudesta. Viinissä on makeuden vastapainoksi reippaasti happoja ja tanniinia, jotka tasapainottavat rakennetta. Jälkimaku on pitkä, mausteinen ja haipuvan kirsikkainen.

Viini oli erittäin miellyttävä tuttavuus, jota tulemme varmasti hankkimaan lisää jos vain ehdimme ennen rakkaan hallituksemme EU-lainsäädännön vastaista etämyyntiänkyröintiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti