Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 17. tammikuuta 2017

Klein Constantia: Tyylikäs CS Etelä-Afrikasta

Meillä on ollut ongelmia etelä-afrikkalaisten viinien suhteen:  Alkon valikoimasta löytyvät tuotteet tuppaavat kaikki maistumaan joko tammilastuilta tai eiliseltä tuhkakupilta. Siksi lähestyimme mielenkiinnolla Ebay:sta huudettua Klein Constantian CS-viiniä vuodelta 2001.

Constantia lienee nimi, jonka jokainen Etelä-Afrikan viineistä kiinnostunut tunnistaa. Siirtokunnan ensimmäinen viinitarha sai alkunsa Kapkaupungin eteläpuolella 1658, jolloin Jan van Riebeeck toi köynnöksiä Euroopasta ja istutti niitä Constantian alueelle. Varsinainen tila perustettiin 1684, jolloin Simon Van der Stel osti tilan maat omistukseensa. Ensimmäiset viinit tuotettiin vuonna 1708. 1711 tila jaettiin kolmeen osaan Van der Stelin kuoltua. Yksi kolmesta osasta säilytti nimen Constantia. Se jaettiin vielä edelleen vuonna 1817 Groot Constantiaan ja Klein Constantiaan. 1800-luvun puolivälissä viininvalmistukseen tuli tauko, kun viinikirva saavutti Etelä-Afrikan vuonna 1865. Tämä tauko venyy pitkäksi, ja viininvalmistus alkaa uudelleen vasta vuonna 1985 tilan ostaneen Duggie Joosten toimesta.Nykyisille omistajille tila on siirtynyt vuonna 2011, ja siihen on vielä liittynyt Anwilkan viinitila vuonna 2012.

Constantia sijaitsee siis Kapkaupungin eteläpuolella. Tarhat ovat 70-343 metriä merenpinnan yläpuolella. Koska alue on vain 10 kilometrin päässä merestä, puhaltaa etenkin korkeammilla tarhoilla jatkuva viilentävä merituuli. Valtaosa tarhoista on itään ja etelään viettävillä rinteillä, mikä eteläisellä pallonpuoliskolla on poispäin keskipäivän auringosta. Tämä viillentävä vaikutus auttaa säilyttämään viineissä hapokkuutta.

Cabernet Sauvignon-rypäleet kasvavat tilan matalammalla sijaitsevilla tarhoilla 70-100 m merenpinnasta etelänpuoleisilla rinteillä. Maaperä on rapautunutta graniittia. Viini kävi 26-30 asteen lämpötilassa, minkä jälkeen se läpikävi malolaktisen käymisen. Viiniä on kypsytetty uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä täydet 2 vuotta.

Viini on reunoiltaan rusehtava, keskisyvän granaatinvärinen. Tuoksusta löytyy metsänpohjaa, tallipihaa ja taustalta edelleen hyvä herukkainen marjaisuus. Tuoksussa on myös mukavasti integroitunutta lyijykynäistä tammisuutta. Suussa viini on moniulotteinen, tammen tuoma mausteisuus ja puuaromi on hyvin integroitunut. Tältä osin ikä on tehnyt tehtävänsä, kuvittelisin tämän olleen nuorena melko puiseva tapaus. Myös hapokkuutta löytyy edelleen pitämään kokonaisuuden raikkaana, ja tanniinit ovat pehmenneet silkkisiksi. Viini on kokonaisuudessaan miellyttävä ja tasapainoinen, ja kerrankin taisimme osua avaamaan pullon juuri oikeassa iässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti