Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 30. heinäkuuta 2015

Perjantaitapaksia ja tsakolinaa

Kaksi viikkoa sitten perjantaina piti mennä mökille, mutta 'yllätävä' sade esti tämän ja suunnitelmat kalan savustuksesta. Sen sijalle piti jotakin kehitellä, eikä irronnut muuta kuin perjantaitapakset, joiden kaveriksi kaapista löytyi Bilbaon alueelta Espanjasta tuleva tsakolina.

Gambas al Ajillo
Jättikatkarapuja (ja pieniä mustekaloja)
5 kynttä valkosipulia
puolikas chili
suolaa
pesiljaa
sitruunaa

Sulata ja putsaa katkaravut ja mustekalat, laita sivuun. Pilko valkosipuli ja chili, ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä valurautapannulla. Heitä joukkoon ravut ja mustekalat, Kun ravut ovat punastuneet, heitä joukkoon sitruunan mehu ja suola. Anna mehun kuivahtaa, jolloin jälkelle jää sitruunan aromi ja makeus merenelävien pintaan. Sekoita aivan viimeisenä persiljasilppua joukkoon, aseta tarjolle sitruunaviipaleiden kanssa.

Seesam-kesäkurpitsaa
Kesäkurpitsa sentin kiekkoina
vehnäjauhoa 1 rkl
seesaminsiemeniä  puoli desiä
suolaa
muna
ripaus chilijauhetta
öljyä

Sekoita lautasella seesaminsiemenet, jauhot, suola ja chilijauhe. Dippaa kesäkurpitsakiekot munaan, pyöritä sitten jauhoseoksessa. Laita pellille leivinpaperin päälle ja valuta öljyä päälle.  Paista uunissa grillivastuksen alla noin 15 min. Parhaan, molemmilta puolilta rapean tuloken saat jos omistat pizzakiven ja lämmität sen etukäteen kuumaksi. Myös paistoaika lyhenee. Nämä onnistunevat hyvin myös grillissä !

Patas Arrugadas
Perunoita
vettä
karkeaa merisuolaa

Laita perunat veteen niin että juuri peittyvät. Keitä puolikypsiksi. lisää veteen 2 rkl merisuolaa, keitä loppuun. Kaada vedestä pois valtaosa niin että vain tilkka jää kattilan pohjalle, haihduta pois kuumalla levyllä ilman kantta. Perunoiden kuori rypistyy, rapsakoituu ja siihen muodostuu ohut vaalea suolakerros. Epäterveellistä, mutta hyvää!

Romesco
Paprika
Savupaprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä
kourallinen manteleita
tomaatti
suolaa
0,5 dl oliiviöljyä

Paahda paprika uunissa grillivastuksen allal kunnes kuori on tummunut ja irtoaa helposti. Kuori paprika ja poista siemenet. Laita hedelmäliha kulhoon muiden aineiden kanssa ja aja soseeksi. Huippukastike hyvin pienellä vaivalla, tätä voi syödä minkä kanssa vain ja (lähes) mikä tahansa on tämän kanssa herkullista!
Kuva: decantalo.com
Baskialueen viinit ovat pirteitä, usein pirskahtelevia valkoviinejä, jotka istuvat mainiosti mereneläville. Alueella on kolme apellaatiota, Tsakoli Bizkaiko Bilbaon ympärillä, Getariako tämän itäpuolella ja Alavan Tsakoli sisämaassa. 95 % viljellyistä rypäleistä on valkoista hondarrabi zuria ja 5 % punaista Hondarrabi beltzaa. Alueen viinit ovat historiassa olleet pääosin punaisia, mutta viinikirvakatastrofin jälkeen tuotannon elpyessä 1960-luvulla valtaosa tehdystä viinistä oli valkoista.

Itsasmendi Tsakolina tulee Bizkaikon alueelta, ja kyseisen alueen viinien tapaan se on tuoksultaan täyteläisempi kuin Getariakot. Tuoksusta löytyy vihreää omenaa, keltaista sitruunaa ja suolaisuutta. Viini on suussa keskitäyteläisen sitruunainen, hapokas ja raikas. Maku on yllättävänkin pitkä ja mineraalisen tuntuinen. Viini toimii loistavasti näiden merenelävien kanssa. Suosittelemme kokeilemaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti