Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Kevään ensimmäiset grillailut: Täytetty meribassi

 Grilli on seissyt koko talven pihalla hangessa (kuten aiempinakin vuosina). Nyt saimme itseämme niskasta kiinni ja lapioimme polun takaovelta grillille, kaadoimme viimeiset viimekesäiset hiilet pesään ja laitoimme tulta perään. Grillattavaksi oli ostettu Nygreniltä meribassi, jonka olimme päättäneet täyttää ja grillata kokonaisena. Sivuun grillattiin munakoisoa, porkkanaa ja muutama lohko kevään ensimmäistä varhaiskaalia. 

ruma kuva, hyvä maku

Kokonaisen kalan grillaamista olemme viime vuosina harrastaneet paljon, kun opettelimme ruotojen ja rangan poistamisen kokonaisesta kalasta. Tämä onnistuu nyt harjoittelun jälkeen jo kohtalaisen hyvin. Vinkkivideoita löytyy hakemalla "deboning whole fish", mutta tässä tekniikka lyhyesti: Suolistetun kalan selkäranka katkaistaan niskasta sisäpuolelta käsin. Tämän jälkeen työnnetään fileerausveitsi kärki edellä rankaa pitkin niin, että terän lape kulkee kylkiruotoja pitkin. Kun kärki on viimeisten kylkiruotojen takana, viilletään varovasti kylkiruotorivi irti kyljen lihasta. Tämän jälkee avataan samalta puolelta rankaa liha selkänahkaan saakka koko matkalta pyrstöön saakka. Toistetaan toiselle puolelle, jonka jälkeen rangan saa irti selkänahasta saksilla tai pehmeälihaisesta kalasta myös sormin. Lopputuloksena on ranka-kylkiruotoblokki sekä ehjä kala täytettäväksi. Tässä ei niin haittaa vaikka homma ei heti suju kuin tanssi ja kalan sisäpuolesta tulee nyrhitty, sillä se jää luonnollisesti piiloon täyttäessä. Ja mikäli rangan viereen jää turhan paljon lihoja, ne voi irrotella fileerausveitsellä ja nakella sisään kalaan missä ne sulautuvat grillissä täytteeseen. Tekniikka antaa siis virheitä anteeksi, ja suosittelemme sen opettelua sillä etenkin vaalean kalan grillaaminen kokonaisena ja täytettynä tuottaa mehevän lopputuloksen. 

Kalan täytteeseen laitettiin valkosipulia, fenkolia, persiljaa ja sitruunankuorta, jotka soseutettiin oliiviöljyn kanssa tiukaksi massaksi. Ruodittuun kalaan ripoteltiin suolaa ja se täytettiin, jonka jälkeen se sai levätä ja suolaantua pari tuntia jääkaapissa. Kala grillattiin noin 200-asteisessa grillissä suoralla lämmöllä n. 5 minuuttia per puoli, jolloin se jäi sopivan meheväksi. Kala tarjottiin bulgurin ja grillattujen kasvisten kanssa.  

Sapuskan kanssa maistettiin portugalvineyardsilta näytteenä saatu azorilainen valkkari. Adega do Vulcãon Ameixâmbar on pääasiassa arintoa, mukana 10 % terrantezia. Rypäleet tulevat Picon vanhoilta tarhoilta, mutta mukana on myös Faialin saaren ainoalta kaupalliselta tarhalta tulevia rypäleitä. Käyminen tapahtuu sementissä, kypsyessään viini viettää 4 kk neutraalissa tammessa. 

Viini on lasissa yllättävän viskoosiliikkeinen, väriltään kullankeltainen. Sen tuoksusta löydämme persikkaa, sitrusta ja piikiveä. Suussa yllättävänkin täyteläinen, todennäköisesti muutaman jäännössokerigramman ansiosta. Sitruksinen hapokkuus, suolaisuus ja hento pähkinäinen bitterisyys maistuvat suussa pitkään. Miellyttävä merellinen viini, jossa riittävästi hedelmää saliinisen perusviban päälle.  

Viini oli siis saatu näytteenä portugalvineyards.com-verkkokaupastaEi kommentteja:

Lähetä kommentti