Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 11. huhtikuuta 2022

Missä on kevät ?

 

Kevät tuntuu tänäkin vuonna saapuvan kovin hitaasti, mutta ensimmäisiä merkkejä on jo saatu. Sitruunasesonki on kuumimmillaan, ainakin espanjalaiset parsat ovat ilmestyneet tiskeille ja varhaiskaaliakin alkaa jo löytyä. Tänä vuonna olemme kuitenkin päättäneet lykätä parsakauden aloitusta, sillä perinteisesti on käynyt niin että olemme pitkän juures-kaalikauden päätteeksi ehtineet tuoreen himossamme syödä parsakiintiön lähes täyteen ennen sesongin huippua. Niinpä pidämme kiinni päätöksestämme aloittaa kevätvihannesten kausi vasta pääsiäisestä. Siihen asti mennään heviosastossa edelleen nahistuneilla porkkanoilla ja kaalilla. Tämä olkoon meidän versiomme paastosta. 

Mielenkiinnolla myös odottelemme mahdollisia omia parsoja nyt, kun litukkaan pari vuotta sitten istutetut juurakot alkaisivat mahdollisesti tulla jo tuottavaan ikään. Muutoinkin kevään puutarhakauteen valmistautuminen on täydessä käynnissä ja ikkunalla kasvaa tomaatintaimia, puolimetrisiä chilejä, basilikaa, timjamin-, rosmariinin-, salviantaimia, pieni sitruunapuu sekä eksottisena testinä inkivääriä. Viimeisen saimme viimein versomaan, vaikka usko oli loppua kesken kun ensimmäiset vihreät ilmaantuivat vasta 2 kk istutuksesta. Mielenkiintoinen projekti tämäkin. 

Tomaatit on tänä vuonna kylvetty omista siemenistä, ja lajikkeista mainittakoon Lizzie Bell, jonka siemeniä säästimme viime vuonna Ikolan tilan tomaateista. Itävyys oli itse kuivatuissa siemenissä >90 %, mikä oli positiivinen yllätys. Chilejä emme ole kasvattanut moneen vuoteen, mutta nyt kun sisällä on enenmmän tilaa niin päätimme palata harrastukseen. Lajikkeina espelet, peperonchino (siemenet kuivatuista chileistä), chihuale negro ja jamaica bell. Tammikuussa kylvetyt peperonchinot ovat jo puolimetrisiä ja tekevät jo hedelmänalkua, joten niistä saataneen satoa.

Testimielessä tilasimme myös aprikoosipuun taimen, joka olisi tarkoitus istuttaa isoon, talveksi sisälle nostettavaan ruukkuun. Kaikkea pitää yrittää. 

Rivitalopihaan viime syksynä rakennettuun suureen 1x4 m kasvatuslaatikkoon tulee lehtivihanneksia ja laaja yrttivalikoima sekä säleikköön kasvatettavia papuja. Viime vuonna ylös kaivettujen yli-ikäisten viinimarjapuskien tilalle on tulossa pölyttäjäystävällinen kukkaniitty, jonne voi kukkien ja heinien sekaan kylvää typpeä sitomaan herneitä. Tomaateille on katsottu sopiva paikka talon lounaiselta päätyseinustalta.

Siirtolapuutarhalle olisi tarkoitus laittaa ainakin punajuuria, porkkanaa, sipulia, perunaa, lehtikaalia, kesäkurpitsaa ja kurkkua. Viime syksynä maahan on jo laitettu kolmea eri lajiketta valkosipuleita (Sabagold, Theradour, Dukat), joiden nousua odotellaan pitkän talven jälkeen mielenkiinnolla.  

Tällaisia suunnitelmia siis keväälle ja kesälle, jos ne sitten joskus sattuvat saapumaan.


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti