Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Portugalin punaista kirjoa

 Portugalvineyards.com-nettikaupalta näytteenä saatu laatikko on tarjoillut hyvän kuvan maan punaviinien tyylikirjosta: Viinejä on maistettu äärihapokkaasta (viinikiveä sisältäneestä) Madeiran kuivasta punaisesta Douron muhevan luumuisiin pullotteisiin. Maasta löytyy siis viinejä jokaiseen makuun, ja ainakin vielä ne ovat suhteellisen edukkaassa hintaluokassa.


Ilha Tinta Negra 2018: 

Madeiran kuivaa, väkevöimätöntä pöytäviiniä emme olleet ennen maistaneet. Rypäleenä on Tinta Negra (mole), joka on saaren yleisin punainen lajike. Viini käy terästankissa lämpökontrolloidusti, kypsyy vielä hetken sakkoineen ennen pullotusta. 

Pullon korkissa on viinikiveä, mikä kertoo punaviinille melko poikkeuksellisesta hapokkuudesta. Tuoksussa on kukkaisuutta, raikkaita punaisia marjoja sekä omaan nenään jonkinlainen rautainen/savuinen hento aavistus, jonka olemme yhdistäneet aiemmin vulkaaniseen maaperään (aiemmin tähän törmätty joissakin Etnan viineissä). Suussa korkeintaan keskitäyteläinen, marjaisa ja äärimmäisen raikas ja hapokas. Yhtenäinen kokonaisuus, jälkituntumana kevyelti pureksivat tanniinit. Ruokaviini, oivallinen pari jos haluaa yhdistää punaviiniä kalalle.


Foz do Alqueva 2019 

Alentejosta tuleva blendi (trincadeira, aragonez, touriga nacional, syrah) tulee nuorelta viinitarhalta. Viini käy terästankeissa viileässä, marjaisuuden hyvin säilyttävässä 15 asteen lämpötilassa. 

Syvä aavistuksen purppuraan taittava väri. Tuoksu on puhdas ja marjavetoinen, melko yksioikoinen mutta miellyttävä. Suussa täyteläinen, marjaisa. Kohtalaiset hapot, pehmeät tanniinit. Hintaansa nähden tasapainoinen tuote, erittäin passeli viini vaikkei suuria tunteita herätäkään. Burgerviini.


Quinta de São Simão da Aguiera Red 2019

Dãon alueen punainen touriga nacional-tinta roriz-trincadeira-sekoite. Edellisen nuorekkaan ja marjavetoisen viinin vastapainoksi tässä on sitten tuhdisti tammea, viini on ollut vuoden päivät (todennäköisesti pääosin uusissa) ranskalaisissa tammitynnyreissä, mikä tuntuu selkeästi. Väri on syvä, purppurainen. Tuoksussa on luumua, mausteisuutta, hentoa marsipaania ja minttuinen yrttitausta. Suussa täyteläinen, heti alusta kuivattava, aromeista nousee edellisten oheen nahkaisuuta ja runsaampaa mausteisuutta. Alkoholia on vain maltillisesti 12,5 % Kokonaisuus on hieman irrallinen ja tuo syystä tai toisesta mieleen 2000-luvun alun Riojat. Grillisapuskan kaveri.


Dona Graca Reserve Red 2017

Touriga nacional, tinta roriz, tinta barroca. Terästankkikäyminen, puolen vuoden tynnyröinti ranskalaisessa tammessa. Tiilenpunainen, syvä. Tuoksussa kypsää, jopa hillottua punaista marjaa, nahkaa ja lyijykynää. Suussa rotevarunkoinen ja jämäkkä, reipaasti kypsää hedelmäaromia ja myöhemmin myös mausteisuutta. Pitkähkö jälkimaku jossa tanniinisuutta ja alkoholin lämmitäävyyttä. Isonlainen viini meidän makuumme, mutta hinta-laatusuhde on kunnossa jos pitää tyylistä. 


Tämä siis yhteistyössä portugalvineyards.com kanssa ja viinit saatu näytteenä

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti