Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 13. tammikuuta 2015

Mustekalaa ja samppanjaa

Joulupäivän ei-perinteisen aterian alusta vastasivat tänä vuonna mustekalat. Löysimme muutaman mukavan reseptin, joista etenkin tomaattinen versio oli loistava. Mustekalojen kanssa nautittiin sekä samppanjaa että puolikuivaa rieslingiä, ja molemmat toimivat hyvin.


Tomaattiset baby-mustekalat:
1/2 kg baby-mustekaloja (saa ainakin pakkasena)
prk hyvää tomaattimurskaa
sipuli
2 kynttä valkosipulia
5 neilikkaa
mustapippuria
ripaus chiliä
suolaa
oliiviöljyä reilusti

Laita öljy ja sipulit pannuun, kuullota. Lisää (tarvittaessa puhdistetut) mustekalat. Jatka keskilämmöllä, kunnes mustekaloista on suurin nestemäärä haihtunut. Lisää tomaatti, neilikka, chili ja pippuri. Hauduta kannen alla pienellä lämmöllä vajaa tunti (mustekalat ovat sitkeitä kavereita ja kaipaavat kunnon haudontaa). Mausta lopuksi suolalla. Tarjoa lämpimänä,

Sitrus-mustekalat;
1/2 kg baby-mustekaloja
2 kynttä valkosipulia
1 sipuli
2 appelsiinia
1 sitruuna
sweet chilliä 2 rkl
sokeria 2 rkl
tuoretta korianteria
suolaa

Aloita kuten tomaattiversiossa: sipulit öljyssä pannuun, mustekalat perään. Kun neste on haihtunut, lisää pannuun appelsiinien ja sitruunan mehu, sokeri ja sweet chilli. Kansi päälle ja haudutus kuten edellä. Nesteen haihtuessa liemi paksuuntuu siirappimaiseksi mustisten pintaan. Lopuksi suolaa maun mukaan, tarjolle asetettaessa kunnolla tuoretta korianteria sekaan.

Näistä kahdesta reseptistä tulee yhteensä sopiva alkuruoka neljälle, mustekaloista haihtuu valtavasti nestettä.

Joulupäivänä porukaa oli sen verran koolla, että pääsimme kokeilemaan kahdenkin tyyppistä viiniä ruokien kanssa. Kuivana samppanjana meillä oli alkonkin valikoimasta löytyvä Billecart-Salmon  Brut Réserve. Tämä toimi etenkin sitruksisen mustekalaversion kaverina hienosti, mineraalisuus ja sitruksinen hedelmäaromisuus pelasivat makeahkon sitruksliemen kanssa hyvin.

Toisena viininä oli puolikuiva alsacelainen J.J Adam Riesling. Tätä viiniä ei saa alkosta, mutta monia vastaavia kuitenkin. Viinin pieni makeus ja rieslingin aromaattisuus toimivat kohtalaisen maustetun ruuan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti