Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Planeta etna rosso 2012: punaisia marjoja ja tulitikkua

Kuva:Alko.fi
Alkoon on hiljattain ilmaantunut Sisilian suuruuden, Planetan viinitalon Etna Rosso 2012. Viini herätti heti mielenkiinnon, koska olemme pitäneet toisaalta Planetan viineistä mutta erityisesti eräästä ystäviemme Sisilian matkalta tuomasta Etna Rossosta, Torrepalino 2000:sta. Tuo viini on muistoissani täynnä kypsiä marjoja, mausteisuutta ja mineraalia.

Planetan viini, kuten muutkin Etnat on paikallisesta alkuperäislajikkeesta, Nerello Mascarlesesta valmistettu. Köynnökset ovat yllättäin kasvaneet tulivuoren rinteillä tuliperäisesssä maaperässä 600-800 metriä merenpinnasta. Maseraatioaikaa on annettu 18 päivää, Viiniä on kypsytetty vanhoissa 2-3 kertaa käytetyissä tammitynnyreissä puoli vuotta, ja tämän jälkeen vielä putelissa hieman pidempään.

Lasissa tiilenpunainen, keskisyvää vaaleampi väri. Tuoksu vadelman johdattama, mansikkaa ja kirsikkaa perässä. Hento rikkinen vivahde, mikä jostakin syystä tuo mieleeni Alsacelaisen Rangenin rieslingin. Jännää. Tuoksussa tammea ei juuri aisti. Suussa ennen kaikkea raikkaan hapokas, keskitäyteläinen. Marjat edelleen vetovastuussa, mutta nyt hento tammi on aistittavissa. Rikkisyytenä kokemani aromi voimistuu. Jälkimaku on pitkähkö, aluksi sitä sävyttää hedelmäinen hapokkuus, mutta lopulta viipyilemään jää kiristävä tunne ikenissä ja kitalaessa tanniinisuuden merkkinä.

Tämä viini oli mielenkiintoinen tuttavuus. Ensimmäisen lasin jälkeen en vielä tiedä, miten suhtautua tuohon tuliperäiseen aromiin. Se tuo toisaalta jännittävyyttä, toisaalta hieman rikkoon puhtaan marjaista aromia. Olen kuitenkin kallistumassa sille kannalle, että se tuo makuun toisen, positiivisen lisäulottuvuuden. Tämä oli mielestäni kevyempi kuin tuo taannoin maistamamme Etna. Toisaalta tuo olikin huomattavasti vanhempi ja ilmeisesti reippaammin tammea saanut. Suosittelen kuitenkin tätä testaamaan, jos pitää raikkaista ja punaisilta marjoilta maistuvista viineistä. Alkon hintakin on tällä kertaa jokseenkin kohdallaan. Lieneekö promo planetalta, tämä on ilmeisesti talon ensimmäinen Etna rosso ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti