Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 20. elokuuta 2012

Viikonlopun viini:Ciclope Rosso Toscano 2007

Viikonlopun viininä on tällä kertaa suomalaisen Jaakko Peräsen Candialle-viinitilalta Chiantin sydänalueelta tuleva Ciclope (nimi tulee tilan yksisilmäisestä vahtikoirasta Lucasta, jonka kunniaksi viini on nimetty) Rosso Toscano 2007. Viinin rypäleet ovat Merlot 50 %, Sangiovese 40 %, Petit Verdo 5 % ja Syrah 5%. Viiniä on kypsytetty 18 kk ranskalaisissa 228-litran tammitynnyreissä.

Candiallen omistajiksi Jaakko Peränen puolisoineen tulivat vuonna 2002,  ja alusta asti viinitilalla viinejä on viljelty luonnonmukaisin keinoin kestävän viininviljelyn ehdoilla.  Perustana on viinitarhan ymmärtäminen maatalousekosysteeminä. Mielenkiintoinen artikkeli Peräsestä Arto Koskelon kirjoittamana löytyy proresto-lehdestä. Lisätietoa Candialen viineistä löytyy tilan omilta sivuilta.

Avasimme viinin lauantai-aamuna ennen kymmentä, kun Tanniini lähti juoksemaan Helsingin maratonia. Kupla maistoi viiniä heti avaamisen jälkeen ja viini oli silloin vielä todella tanniininen, mutta vahva marjainen tuoksu ja samankaltainen maku lupasi paljon. Viini jätettiin odottomaan maratonilta palaavat Tanniinia, ja viini maistettiin uudestaan reilun 12 tunnin kuluttua. (Ei, maraton meni nopeamin, tämä sisältää autoilun helsinkiin ja takaisin...) Viini hyötyi selvästi hapesta, koska illalla viinin tuoksu oli jo marjaisuuden lisäksi multainen ja aavistuksen verran yrttinen. Maku muistutti mukavasti tuoksua ja tanniinit olivat jo selvästi antaneet periksi jolloin jälkimaku oli todella miellyttävä. Laatuviini taatusti jo 5 vuoden iässä ja maku senkun parani sunnuntaina iltapäivään, jolloin puolet viinistä juotettiin Kuplan ja Tanniinin perheille alkumaljana ennen kanttarellien syömistä. Viini oli Kuplan mielestä parhaimmillaan sunnuntaina iltapäivällä, kun vahvat tanniinit olivat hävinneet ja viinin loistava marjaisuus, lievä mullan ja nahkan maku oli loistavassa tasapainossa keskenään. Harmi, että kaikki hyvä loppuu aikanaan. Jos Candialle-viinit eivät ole vielä tuttuja niin kannattaa pistää nimi ehdottomasti korvan taakse.

Viini on aikoinaan kulkeutunut meille kaverin kautta yhteistilauksella ja rossoa ei enää ole kaapissa, mutta saman vuoden chianti classicoa löytyy vielä yksi pullo. Onneksi, koska rosso oli jo niin hyvää että odotukset on korkealla myös Chianti Classicoa (2007) kohtaan.

-Kupla-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti