Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Maailman ympäri Saksassa: Jälkiruuaksi Apfelstrudelia ja hapankermaa

Jälkiruuassa jatkoimme Saksan kohdalla aiemmin hyväksi todettua linjaa: Teimme jäkiruuan, joka ensimmäisenä Saksasta tuli mieleen. Tarkempi googlettelu osoitti, että Apfelstrudel on leimallisemmin Itävaltalainen leivonnainen, mutta tunnettu myös Saksassa. Apfelstrudel osoittautui olemaan käytännössä ylikasvanut makea omenatortellini, sillä taikina oli hyvin lähellä pastataikinaa.Apfelstrudel


Taikina:
100 g jauhoa
1 muna
1 rkl vettä
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa

Täyte
500 g happamia omenia kuorittuna ja siivutettuna ohueksi
50 g hasselpähkinärouhetta
1/2 dl kaurahiutaleita
50 g voita
1 rkl kanelia
1/2 dl sokeria

50 g voita sulatettuna struudelin voiteluun paistamisen aikana.

Sitrushapankerma
1 prk creme frachea
1 sitruunan kuoriraastetta
3 rkl sokeria

Tee taikina kuin pastataikina: Sekoita suola jauhoihin. Jauhot keoksi, muna ja öljy keskelle. Kääntele nesteet jauhoihin. Lisää tilkka vetta tarvittessa. Vaivaa palloksi. Laita kelmun sisällä jääkaappiin tunniksi lepäämään.
Kuori ja siivuta omenat. Laita kaurahiutaleet ja 40 g voita kasariin ja kuullota kaurat kultaisiksi. Laita sivuun.
Ota taikina jääkaapista ja kauli se jauhotetun leivinpaperin päällä niin ohueksi kuin saat, pitäisi tulla koko leivinpaperin kokoinen. Taikinaa voi venytellä käsinkin suuremmaksi. (Laita leivinpaperin alle pöydälle pari tippaa vettä niin se pysyy paikallaan.) Levitä 2/3 taikinalevylle kaurahiutaleita ja niiden päälle omenat. Ripottele päälle pähkinärouhe, kaneli ja sokeri. Voitele tyhjäksi jäänyt kolmannes voisulalla. Kääri rullalle aloittaen täytetystä reunasta edeten kohti täyttämätöntä kolmannesta. Purista rullan päät kiinni ja nosta pellille. Voitele vielä rulla voisulalla. Laita 175-asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi. Voitele 10 min välein voisulalla.

Sekoita sitrushapankerman aineet.

Ota struudeli uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa ohuiksi noin sentin siivuiksi. Nosta lautaselle pari siivua, sirottele päälle tomusokeria. Laita viereen hapankermaa, koristele omenansiivuilla ja tarjoa.

Juomasuositus

Viiniksi suosittelisimme eisweinia, mutta alkon valikoima ei valitettavasti tarjoa kuin yhden sadan euron hintaisen pullotteen joten etsimme vaihtoehtoja: Loosenin Beerenauslesen 150 g/l sokeripitoisuus ei yllä aivan eisweinin tasolle, mutta tästä löytyvät makean rieslingin parhaat puolet: Hunajainen, ananaksinen aromimaailma ja makeuden loistavasti piilottava hapokkuus. Toimii struudelin kanssa vallan mainiosti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti