Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 16. helmikuuta 2016

Marselania ? Brasiliasta ?

Normaalisti kirjoitamme vain viineistä, jotka herättävät tunteita suuntaan tai toiseen ja ovat kiinnostavia. Nyt maistamamme Casa Valdugan Marselan 2008 oli kiinnostava, mutta ei välttämättä sellainen viini jonka ostaisin uudelleen.

Ensinnä Brasiliasta: Olemme tienneet, että maassa viljellään viiniä. Olemme kuitenkin ajatelleet, että se on vastaavaa kuin esimerkiksi Vietnamissa tuotettava Dalat wine. Tähän lähtöoletukseen nähden maistettu viini oli loistava.

Brasilian viininviljely keskittyy etelässä, Uruguayn rajalla sijaitsevaan Rio Grande do Sulin osavaltioon, Vale Dos Vinhedosin alueella. Alue sijaitsee 29. eteläisellä leveyspiirillä eli aavistuksen lähempänä päiväntasaajaa kuin Capetown (33. leveyspiirillä). Vale dos Vinhedos on melko korkealla, keskimäärin noin 750 m merenpinnasta. Etelä-Afrikasta poiketen Brasilian eteläosaan ei kuitenkaan yllä viilentävää merivirtaa, viileä etelästä tuleva Malvinas-virta törmää lämpimämpään Brasilian virtaan jo etelämpänä. Viininviljelyalueen keskilämpötila on 18 astetta. Alueella viljellään punaisista vinifera-lajikkeista eniten merlot:a, caberneteja franc ja sauvignon, valkoisista lajikekkeista lähinnä chardonnayta. Lisäksi melko suurella alalla viljellään hybridejä, joista ei kuitenkaan tehdä laatuviinejä.

Tämä viini on kuitenkin puhdas marselan. Kyseessä on rypäle, joka on risteytetty 1900-luvun puolivälissä cabernet sauvignonista ja grenachesta. Rypäleeseen on pyritty yhdistämään jälkimmäisen hedelmäisyys cabernetin runkoon. Rypäleestä tehdyt viinit ovat aromaattisia, usein floraalisia ja punaisen marjaisia mutta rungoltaan grenachea hapokkaampia ja 'jykevämpiä'.

Nyt maistamamme Casa Valdugan Marselan oli tuoksultaan todella ihastuttava: Heleän punaisen marjainen, orvokkinen ja hennosti mausteinen. Tuoksu oli kohtalaisen moniulotteinen ja nosti kovasti odotuksia. Valitettavasti tässä rakenne petti: Viini oli suussa hyvin ohut ja maultaan lyhyt. Tästä puuttui hedelmä-ekstraktiota. Kenties oli käynyt niin, ikä oli kehittänyt aromirakenteen miellyttäväksi mutta syönyt samalla rungon lahoksi. Harmi. Kenties täytyy yrittää hankkia jostakin saman viinin nuorempi vuosikerta, jotta saa asiasta selkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti