Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 12. helmikuuta 2016

Helmikuun kausimenu: Aasialaisia kalapihvejä ja grillattua salaattia

Kun kerran alkuruuan makumaailma oli vietnamista niin pääruuan makumaailma on peräisin thaimaasta. Jos annoksessa on kookosta, korianteria, chiliä ja limeä niin meidän mielestä mikään ei voi pilata annosta. Tämän annoksen idea lähti siitä, että pakkasesta löytyi kuhafileitä, joille piti löytää käyttötarkoitus. Muistelimme, että olimme tehneet pari vuotta sitten kalapihvejä Safkaa-kirjojen ohjeella. Ei muuta kuin toimeen ja testaamaan hieman varioitua reseptiä kalapihveistä. Ohjeista tulee neljälle hengelle.

Aasialaisia kalapihvejä, grillattua salaattia, soijalla maustettuja herkkusieniä ja itse tehtyä hapanimeläkastiketta. 

Aasialaiset kalapihvit

Grillattua salaattia

2 salaattisikuria/miniromainea
1 limen mehu ja kuori
1 appelsiinin kuori
1 puntti korianteria
öljyä
suolaa 
pippuria

Pese ja halkaise salaattisikurit. Tee salaateille marinadi. Raasta limen ja appelsiinin kuoret. Hienonna korianteri. Sekoita keskenään limen ja appelsiinin kuoret, korianteri, öljy, suola, pippuri. Hiero marinadia salaattien pintaan ja anna marinoitua 1 tunti. Paista salaatit molemmilta puolilta kuumalla pannulla ja tarjoa heti kalapihvien kanssa.

Soijalla maustetut herkkusienet

3 herkkusientä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl mirinkastiketta
suolaa
pippuria
sokeria
öljyä

Pese sienet ja pilko ne 4 osaan. Freesaa sieniä pannulla muutama minuutti ja sekoita joukkoon soija, mirinkastike, suola ja pippuri. Hauduta sieniä 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. 

Hapanimeläkastike

1 (2 jos haluat tulisempaa) chili
5 valkosipulinkynttä
50 g inkivääriä
1 sitruunaruoho
1 tl paprikajauhetta
1 dl vettä
desi sokeria
desi ananasmehua
0,5 dl riisiviinietikkaa
suolaa maun mukaan
maizenaa suurustamiseen

Silppua chili, sitruunaruoho, inkivääri ja valkosipuli. Laita veden kanssa kattilaan ja keittele maut irti mausteista noin 30 min. Jos haluat täysin sileää kastiketta, siilaa täämän jälkeen vaiheessa mausteet pois. Laita neste takaisin kattilaan, lisää ananasmehu, sokeri ja etikka ja paprikajauhe. Keitä hieman kasaan. Lisää lopuksi suolaa maun mukaan. Suurusta maizenalla varovasti (kastike sakenee jäähtyessään, joten kuumana saa olla varsin löysää). Jäähdytä.

Kalapihvit

500 g vaalealihaista kalaa (haukea, kuhaa, seitiä tai turskaa)
1 chili
nippu korianteria
3 kevätsipulinvartta
3 valkosipulinkynttä
1 muna
valkopippuria
3 rkl kalakastiketta
suolaa 4 g eli vajaa teelusikka
kookoshiutaleita
paistamiseen öljyä (seesamöljyllä pääset Pohjois-Vietnamilaiseen makumaailmaan, kookosöljyllä Etelä-Vietnamilaiseen)

Pilko kala veitsellä. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja jauha massaksi. Jos omistat lihamyllyn, käytä sitä. Muotoile massasta pihvejä, pyöritä ne kookoshiutaleissa. Paista kuumalla pannulla rapeiksi. 

Juomasuositukset

Tällä kerralla suosittelemme valkoviiniä Koillis-Italiasta: Livon Friuliano 2014 on päärynäinen, kevyesti sitruksinen ja yrttinen viini, jossa on kohtalaisesti täyteläisyyttä ja sopivan napakka happorakenne. Tämä toimii hyvin hapokkaan kastikkeen ja runsaasti yrttejä sisältävän kalapihvin kaverina.

Olutvaihtoehtona suosittelemme ehdottomasti Alkon helmikuun kausiolutvalikoimasta löytyvää Suomenlinna panimon Foil Hat B Weissea. Herukkainen, mausteinen ja hapokkaan raikas olut pelittää annoksen kanssa liki täydellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti