Jura on ollut viime vuosina viinipiireissä kuumaa hottia. Alue sijoittuu Ranskan itäosaan Burgundin ja Sveitsin väliin, Alsacen eteläpuolelle. Jura-vuoret ovat samaa ketjua kuin Alsacen Vogeesit. Toisin kuin Alsacessa, tarhat ovat pääosin länteen ja etelään suuntautuvilla karuilla rinteillä.
Alueella viljellään yleisesti kolmea lajiketta, jotka eivät ole juuri levinneet Juran ulkopuolelle: Punaisia poulsardia, ja trousseauta ja valkoista savagninia. Näiden lisäksi viljellään yleisiä chardonnayta ja pinot noiria. Savagninsta mainittakoon, että siitä tehdään viiniä myös Australiassa, jossa tuottajat luulivat vuosia viljelevänsä tuolloin nosteessa ollutta albarinoa saadakseen myöhemmin selville että olivat saaneet paikalliselta kasvitarhalta savagnin-taimia.
Savagnin on hyvin aromaattinen valkoinen lajike, joka on ilmeisesti gewurztraminerin kantalaji. Poulsard tuottaa keveitä marjaisia punaviinejä, trousseau voimakkaampirakenteisia ja mausteisia.
AC-alueista Cotes du Jura kattaa koko alueen, ja maantieteellisiä ala-alueita ovat Arbois, L`Étoile ja Château-Chalon. Lisäksi Cremantille ja väkevöidylle Macvinille on omat AC-luokkansa.
Erikoisuuksina alueella on ensinnäkin Vin du Paille, Ranskan vastinen Italian Vin Santolle. Kuivatuista rypäleistä valmistetussa viinissä on runsaasti makeutta ja hillottujen hedelmien aromimaailma. Toinen erikoisuus on sukua Espanjan Sherrylle. Vin jaune on rutikuiva savagnin-viini, joka saa kypsyä hiivakaton alla sherryn tapaan. Tämä aikana se oksidoituu ja saa kiinnostavia aromikomponentteja suojaavasta sakasta. Tämän viinin sanotaan olevan oivallinen yhdistelmä alueen ruokien kanssa: Vin Jaunessa kypsytetty Bressen kana on klassinen yhdistelmä, ja myös Comte-juusto yhdessä keltaisen viinin kanssa on oivaa.
Itse olen tykästynyt erityisesti savagniniin ja sen hieman oksadiitiiviseen tyyliin valmistetuista verioista. Aromimaailma on viineissä mielestäni erittäin omintakeinen ja moniulotteinen. Olen löytänyt maistamistanin viineistä yhteisanä tekijänä omenankotaa, pähkinäisyyttä, vahamaista öljyisyyttä, samppanjamaista hiivaisuutta. Viimeisin maistamani viini oli Domaine Badozin Côtes du Jura Savagnin 2008. Se oli keskisyvän kullankeltainen, tuoksultaan omenankotainen, yrttinen, pähkinäinen ja vahamainen. Suussa glykolisen täyteläinen, kohtalaisen korkea-alkoholinen mutta silti raikkaan hapokas. Jälkimaku viinissä oli pitkä ja kehittyvä, ja siinä korostui myös vihreä yrttisyys joka ei niin selkeänä tuoksussa tuntunut. Kiinnostava viini, jota suosittelen maistamaan juustojen rinnalla.
Juran viineihin kannataa siis ehdottomasti tutustua, jos niitä vain saa jostakin käsiinsä!
Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Jou!
VastaaPoistaSemmoista, että Savagnin eli Traminer ei missään nimessä ole aromaattinen lajike, vaan päin vastoin, yleensä varsin hillitty ja jopa neutraali. Gewürztraminer sen sijaan on, kuten sanoit, lajikkeen aromaattinen versio, ja siinä onkin niiden merkittävin ero. Toinen on tietenkin hapokkuudessa, joka on yleensä Savagninissa erittäin korkea, mutta Gewürztraminerissa varsin matala.
No totta! Luinpa taas wine grapes-sivuja huolimattomasti. Kiitos taas oikaisusta!
VastaaPoista