Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 31. lokakuuta 2014

Arnaldo-Caprai Grecante Grechetto 2013

Umbria on yksi näistä vähemmän tunnetuista italialaisista viinialueista. Se sijaitsee Toscanan kaakkoispuolella, edellämainitun ja Rooman välissä Perugian kaupungin ympärillä. Alueelta tulevista viineistä etenkin Orvieto saattaa olla monelle nimenä tuttu. Myös Montefalcon alueen punaviinit ovat viime aikoina olleet nosteessa, ja nämä sagrantino-rypäleestä tehdyt tanniiniset ja lähes mustat viinit ovat varsin mainioita. Umbriassa, kuten Italiassa yleensäkin, on natiivirypäleitä enemmän kuin laki sallii.

Yksi näistä on Grachetto, paksukuorinen valkoinen lajike jota on perinteisesti käytetty sekoitteissa muun muassa trebbianon ja malvasian kanssa.

Nyt maistettu viini oli kuitenkin puhdas grechetto Colli Martanin alueelta, jonka sanotaan tuottavan eleganteimmat grechetto-viinit Umbriassa.

Väriltään viini on vihertävän keltainen. Tuoksussa on sitrusta, persikkaa, keltaista luumua. Yrttisyyttä on myls aistittavissa. Lisäksi melko voimakasta pähkinäisyyttä sekä vaaleita kukkasia. Maultaan viini on täysin kuiva. Suutuntuma on keskitäyteläinen, voimakkaan hapokas. Viini on varsin raikas, mutta siinä tuntuu kuitenkin tuo tuoksussakin aistittava pähkinäinen, vahamainenkin aromi. Aromimaailmaltaan viini on suussa enemmän kukkaisen aromaattinen kuin hedelmäinen.

Viiniä nautittiin bouillabaissen kanssa, ja tälle se sopi mukavasti. Buillabaissemme on aina perinteiseen tapaan melko mausteinen, tähtianis ja/tai pastis kuuluvat siihen olennaisena osana. Tämä tekee keitosta aromaattisen, mikä sai sen resonoimaan viinin kanssa oikein kivasti. Suosittelen, jos jostakin kunnollista grechettoa löydätte (meidän oli Superioresta). Alkolla on valikoimassa tämä Terre di Faiano, jota emme ole maistaneet emmekä siten mene takuuseen. Jos joku uskaltautuu kokeilemaan niin raportoikaa ystävällisesti!

2 kommenttia:

  1. Maistettu on (Terre di Faiano). Keskimääräistä parempi viini, kympin viiniksi oikein mukiin menevä, tässä arvio: http://www.viinikartta.fi/viini/501837

    VastaaPoista
  2. Kiitos, täytyy siis laittaa maistettavien listalle. Mukava kuulla, että oli hyvää tavaraa.

    VastaaPoista