Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 3. toukokuuta 2014

Kupliva Vappu

Vappuna oli joukko ystäviä koolla, ja joukko kuohuvia juotiin kevään kunniaksi.  Laseissa tällä kertaa pari cavaa ja yksi samppis.

Juve y Camps on kuulemma Cava-tuottajien keskuudessa kova sana, ja tämän vuoksi pullo tarttui matkaan jostakin spar-supermarketista Barcelonan sivukadulta muistaaksemme 13 euron hintaan. Gran Juve y Camps gran reserva 2008 on 42 kuukautta pullokypsytetty viini. 'Gran' on talon lippulaivaviini.

Tämä oli väriltään persikankeltainen, melko syvä. Kuplat melko pienet, mutta pirteät. Tuoksussa on selkesti siiderimäinen omena, hento ananaksinen sivujuonne mukana. Kapeasta kökkökuoharilasista paahdetta ei saa juurikaan esiin, mutta tavallisesta valkoviinilasista tuoksuun tulee mukaan jonkinlainen kaurakeksihenkinen voin/paahdetun viljan henkäys. Viinissä on varsin intensiivinen mousse, joka leväyttää aromit pitkin suuta ja kohti nenäonteloa hetkessä. Kokemus on raikkaan pirteähappoinen ja hedelmäinen, kokonaisvaltaisen suuntäyttävä. Jälkimakuun jää häivähdys tuota edellämainittua kaurakeksiä. Viini on monikäyttöinen: Hapokkuutensa ja hedelmäisyytensä vuoksi pelittää hienosti maljaviininä, mutta toisaalta melko täyteläisenä tämä kestää kyllä hyvin erilaisia hieman tuhdimminkin maustettuja mereneläviä. Meillä oli aterialla aasialaishenkistä pintapaistettua lohta, limettistä kuhacevicheä ynnä muuta vastaavaa, eikä tämä jäänyt jalkoihin. Tässä oltiin mielestäni cavuuden ytimessä: Monikäyttöinen ja miellyttävä.

Seuraavana sarjaa jatkoi Charles Heidsieckin Brut Réserve. Kolmen yleisimmän samppanjarypäleen blendi on väriltään vaalean sitruunankeltainen, selvästi edellistä haaleampi. Tuoksultaan klassisen samppanjamainen: vihreää omenaa ja kunnon autolyysipaahdetta. Suussa selvästi varautuneempi ja hienovaraisempi kuin Juve y Camps. Mineraalia löytyy enemmän, maku on pidempi. Toimi loistokkaasti muunmuassa parsan sekä suolapähkinähakkeella kuorrutettujen sinisimpukoiden kanssa. Alkon hinta vastaa laatua, mutta jos matka taittuu Viking Linella Tukholmaan niin kannattaa poimia muutama pullo mukaan kerrassaan mainiota samppanjaa todella kilpailukykyiseen hintaan.

Sitten aukesi vielä kaapin viimeinen pullo Guileran Brut Nature Gran Reservaa vuodelta 2006. Tämä on saanut lilliä pullossa hiivasakkojen päällä peräti 6 vuotta, ja sen tietysti huomaa tuoksussa ja maussa. Väriltään aavistuksen vihreään taittava keltainen. Pienet hyvin integroituneet kuplat. Tuoksussa persikkaa, päärynää, kypsää omenaa. Paahteisuus on tässä selvästi ensimmäistä cavaa voimakkaampi, shampanjamainen. Suussa terävähkö hapokkuus, mousse hienovaraisempi kuin juvessa. Maussa hedelmäisyyden ja paahteen lisäksi aavistus mineraalisuutta. Maku on pitkä, kypsien hedelmien sävyttämä. Toimi kuten Heidsieck, mutta kesti enemmän mausteisuutta ruuilta.

Kolme kuoharia tänä vappuna. Onneksi yksi oli samppanja, jolla voitiin oikeaoppisesti toivottaa kevät tervetulleeksi. Sillä kuten tiedetään, ensimmäinen samppanjalla kastamaton laiva ajoi jäävuoreen tunnetuin seurauksin, emmekä todellakaan toivo tälle keväälle ja kesälle vastaavaa kohtaloa.

Ja tulevaa alkoholisananvapausrajoitusta silmällä pitäen vannomme ja vakuutamme, että kaikista pulloista oli maksettu käypä hinta, emmekä toimi kaupallisena toteuttajina. Just in case.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti