Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 8. toukokuuta 2014

Cheninsolite 2012: mineraalia mereneläville

Vinatis toi melko reippaasti loirelaisia valkoviinejä sekä ylhäältä Sancerresta ja Pouilly-Fumesta että toisaalta alempaa joenvarresta. Ensimmäisenä näistä maailmalla aliarvostetuista avattiin hinnaltaan (alle 10 e vinatiksen tarjouksesta) aliarvotettu Anjoun Chenin. Domaine Cady on tiettävästi tunnetumpi makeista coteaux du layonin alueen viineistä, mutta tämä on siis kuiva Anjou.

Viinissä on mainio tuoksu: Hedelmä on melko hillitty, lähinnä omenainen ja aavistuksen ananaksinen. Mineraalisuus tuo kuitenkin tuoksuun ihastuttavan piirteen, joka ainakin minulle nostaa mieleen maiseman: Kylmä kivinen merenranta, jossa suolaiset kylmät aallot lyövät leväisiin rantakallioihin aamulla juuri auringon noustessa. Suolaisen meren ja kylmän, märän kiven tuoksu on juuri sitä, mitä tästä viinistä nousee mieleen.

Suussa viini on keskitäyteläinen ja pyöreä. Mineraalisuus herauttaa veden kielelle hetkessä, ja hapokkuus pitää fiiliksen freesinä. Mineraalit eivät tuota lainkaan epämiellyttävää 'lössähtänyt kivennäisvesi' -fiilistä, vaan kokonaisuus pysyy happojen ansiosta freesinä. Hedelmäisyys maistuu myös, eikä omena-ananasorkesteri sotke hommaa vaan komppaa mineraalista perusfiilistä hienosti.

Loistava viini hintaansa nähden, ainakin mielenmaiseman nostattajana. Tämä menee helposti monenlaiselle ruualle. Ensimmäisenän mieleen tulevat äyriäiset tai etanat, mutta toisaalta myös aromaattiset, esimerkiksi fenkolia tai muita mineraalisen makuisia kasviksia sisältävät salaatit tai wokkityyppiset ratkaisut toiminevat hienosti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti