Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 15. helmikuuta 2014

Chateau Carsin Cuvee Noire 2005

Kuva:carsinshop.com
Carsin on suomalaisen viinivaikuttajan Juha Berglundin viinitila Bordeaux:ssa, Entre Deux Mers:n apellaatiossa. Tämän viinin tilaus oli aikanaan yksi ensimmäisiä netitse tilaamiamme viinejä, muistaaksemme vuonna 2009. Olemme maistaneet tätä nyt 4 eri vuonna, ja viini on kehittynyt tänä aikana suotuisasti. Nyt arvelemme sen kuitenkin tulleen elinkaarensa huipulle, joten pari viimeistä aiomme nauttia lähiaikoina.

Ensimmäinen pullo maistettiin varmaankin jouluna 2010. Tuolloin viini oli varsin hedelmävetoinen, tiukan tanniininen ja hapokas. Se toimi kyllä liharuuan kanssa, mutta ei niinkään nautiskellen sellaisenaan. Sitten pari seuraavaa maistettiin selvässä suvantovaiheessa tuossa 2012. Nyt uuden vuoden 2014 myötä viini alkoi taas olla tikissä. Viini on cuvee vähemmän viljellyistä bordeaux-rypäleistä: Merlot, Petit Verdot, Malbec ja Cab Franc.

Lasissa tiilenpunainen, jo aavistuksen reunalta rusehtavaan taittava keskisyvä väri. Melko nopsat jalat.

Tuoksussa on edelleen marjainen perusvivahde: punaherukkaa, mansikkaa, mustikkaakin. Tammi tulee esiin pehmeänä lyijykynän tuntuna, ei läpitunkevana tammena. Tuoksussa on lisäksi nyt selvä metsäinen nuotti, jota emme aiemmin ole tästä löytäneet: maanläheisyyttä, jossa tuntuu syksyinen metsä pudonneine lehtineen, sienineen ja kosteine kuusineen. Harvoin viiniä maistaessan nousee näin selkeitä kuvia silmien eteen.

Suussa viini on edelleen hyvin ryhdikäs. Marja tulee alkuun selvänä pintaan, sitten mausteisuus tammesta yhdessä tanniiniaistimuksesta suun takaosassa. Jälkimaku on paras, yhdistelmä marjaa ja tuoksussa tuntunutta hentoa tallintakuista maanläheisyyttä, joka kuljetti kirjoittajan sinne syksyiseen suppilovahverokuusikkoon.

Hyvä perusbordeaux siis tämä. Hinnasta ei ole mitään muistikuvaa, mutta vuosikertaa 2010 carsinshop myy alle 20 e pullohinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti