Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 7. helmikuuta 2014

Ystävänpäivänä on aika hemmotella rakkaita ruualla

Meillä ruokaa laitetaan aina rakkaudella, ja erityisellä rakkaudella silloin kun saadaan lähipiirin jäseniä  vierailulle. Hyvän ruuan laittaminen on yksi tapa osoittaa rakkautta lähipiirille.  Mielestämme mikään ei voita hyvää seuraa, ruokaa ja juomaa. Ystävänpäivänä voit siis hemmoitella lähipiiriä seuraavalla menulla

Sitruunavoissa paistettua madetta ja maa-artisokkakeittoa.
                 ___
Kuorrutettua karitsan karetta, palsterakkapyreetä, yrttisiä perunoita ja kahta kastiketta
                ____
Vadelma-valkosuklaamousse ja suklaalehykäisiä

Menun tekeminen kannattaa aloittaa karitsan marinoimisesta, mutta ohjeet tulevat tässä järjestyksessä. Ohjeista tulee 4 hengelle sopivasti ruokaa.

Maa-artisokkakeitto

1 kg maa-artisokkia
2-3 perunaa
vettä niin, että tuotteet peittyvät
1-2  dl kermaa maun mukaan
suolaa
pippuria
hunajaa
pari lusikallista voita

1 made
1 sitruuna
voita

Kuori maa-artisokat kylmän veden alla ja laita kuoritut ne kylmään veteen kattilaan. Kuori perunat ja lisää maa-artisokkien joukkoon. Keitä suolan kanssa niin kauan, että ovat kypsiä. Kaada osa keitinliemestä erilliseen astiaan ja soseuta tuotteet hienoksi. Jos haluat keitosta samettisen pehmeää, siivilöi keitto vielä siivilän läpi soseuttamisen jälkeen. Mausta pippurilla ja hunajalla. Lisää joukkoon maun mukaan kermaa ja voita. Hunajan makeus sopii hyvin maa-artisokan kanssa yhteen.

Mateen valmistus

30-50 g madetta/hlö

Nylje made tai osta nyljettyä madetta. Irrota filee kylkiruodoista. Leikkaa suupaloiksi. Raasta vajaan sitruunan kuori pannulle, lisää siihen nokare voita. Anna kuumita. Paista mateet pikaisesti sitruunavoissa rusehtaviksi, mausta suolalla ja tarjoa keiton kruununa. Jos madetta jää yli, voit keittää lopuista perinteisen madekeiton.

Kokoa annos. Pohjalle paahdettu leipä, pikkelöityä sipulia ja madetta. Kaada keitto näiden päälle ja tarjoa heti.

Jos haluat, voit tarjota keiton kanssa paahdettua maalahden limppua tai muuta makeaa maltaista leipää.

Pikkelöity punasipuli

1 kpl punasipulia

Liemi:

1 dl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
1 rk sokeria
4 kpl neilikkaa
1 laakerinlehti
3-4 kpl maustepippuria.

Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Lisää joukkoon ohueksi leikatut punasipulin renkaat ja keitä seosta 3-4 minuuttia miedolla lämmöllä. Jätä sipulit jäähtymään liemeen.

Karitsan kare


200 gr karitsan karetta/hlö

Marinadi:

punaviiniä
yrttejä(timjami, oregano, rosmariini, persilja yms.)
suolaa
pippuria

Kuorrute Ravintola Murun tapaan

1 dl timjami-rosmariiniseosta
0.5 dl oliiviöljyä
2-3 ruokalusikallista korppujauhoja
1 valkosipulin kynsi
suolaa
pippuria
dijon sinappia

Laita siivotut karitsan kareet marinadiin reilua vuorokautta ennen ateriaa. (Muista laittaa lihan siivoamisesta jääneet roippeet talteen, tarvitset niitä kastikkeen valmistuksessa !) Valmista kuorrute tarjoilupäivänä. Silppua yrttejä ja valkosipulinkynttä hieman. Laita astiaan yrtit, valkosipuli, oliiviöljy, mausteet. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää joukkoon korppujauhoja niin paljon, että seoksesta tulee kiinteää.

Kuivaa marinoidut karitsat ja ota pannulla väri kareen molemmille puolille. Sivele kareen pinta dijon-sinapilla. Lisää dijonin päälle kuorrute ja kypsennä kareet 200-asteisessa uunissa 55 asteeseen, jos haluat karitsasta mediumin. Anna vetäytyä folion alla muutama minuutti ja leikkaa annospaloiksi.

Palsternakkapyree

1 kg palsternakkaa
maitoa niin, että palsternakat peittyvät
2-4 valkosipulin kynttä, jos haluat
suolaa
pippuria
voita

Kuori palsternakat ja pilko niitä hieman. Jos haluat voit ottaa kovan sydämen pois. Laita palsternakat kattilaan ja lisää maitoa niin, että juurekset peittyvät. Lisää kattilaan myös kuoritut valkosipulin kynnet, jos haluat. Keitä matalalla lämmöllä kypsäksi. Varo, että maito ei pala pohjaan. Kaada osa maidosta erilliseen astiaan ja soseuta palsternakat tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja voilla. Voit lisätä maitoa soseen joukkoon, jos se on liian tiukkaa.

Yrttiperunat

1 kg lapin puikuloita
Rosmariinia ja timjamia(tuoreita, jos on)
Suolaa
Oliiviöljyä

Pese perunat ja laita perunat uunivuokaan. Hiero perunoiden pintaan yrtti-suolaseosta. Lisää joukkoon oliiviöljyä reilusti ja paista perunoita 225-asteissa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä.

Tumma kastike

1 sipuli
yrttejä
karitsan kareesta poistetut roippeet
punaviiniä
vettä
suolaa
sokeria
pippuria
maizenaa suurustukseen

Ruskista öljyssä roippeita ja sipulia. Lisää kattilaan yrtit, punaviiniä ja vettä niin, että tuotteet peittyvät reilusti. Mausta pippurilla ja sokerilla. Keitä seosta 1-2 tuntia kasaan niin, että jäljellä on 1/3 osaa alkuperäisestä määrästä. Siivilöi sattumat pois kattilasta. Tarkista suola ja muut mausteet. Suurusta maizenalla, jos on tarpeen. Vatkaa joukkoon juuri ennen tarjoilua hieman voita, että saat kastikkeeseen kauniin kiillon.

Dijonilla ja yrteillä maustettu majoneesi

Perusmajoneesin ohje

1 keltuainen
n.1 dl öljyä
sinappia
suolaa
sokeria
etikkaa
pippuria

Lisäksi:

Dijonsinappia
Timjamia
Persiljaa

Erottele kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuainen kulhon pohjalla. Lisää joukkoon teelusikkallinen sinappia, suolaa, pippuria, sokeria ja tujaus etikkaa. Sekoita ainekset hyvin ja ala lisämään öljyä majoneesin joukkoon koko ajan sekoittaen. Varo lisäämästä öljyä liian nopeasti, jotta majoneesi ei juoksetu. Majoneesissa on tarpeeksi öljyä, kun seos on tiukkaa. Tarkista maku ja mausta lisää jos on tarpeen.

Lisää perusmajoneesin joukkoon pieneksi silputtuja yrttejä ja sinappia maun mukaan.
Kokoa annos. Ensin lautaselle pyre ja perunat, lisää kareet ja päälle tummaa kastiketta. Lisää annoksen viereen myös majoneesi. Jos haluat voit tarjota annoksen lisänä myös vaikka uunijuureksia tai paahdettuja kasviksia.

Valkosuklaa-vadelmamoussea ja suklaalehykäisiä

1/2 dl paseerattua vadelmaa
75 g valkosuklaata
liivatelehti
1,5 dl kermaa

100g tummaa suklaata

Paseeraa vadelma siivilän läpi. Liota liivate. Sulata valkosuklaa vesihauteessa, lämmitä samalla paseerattu vadelma ja liuota liivate siihen. Sekoita sitten vadelma sulaneen suklaan joukkoon, anna jäähtyä. Lisää lopuksi kevyesti vaahdotettu kerma. Jätä jähmettymään 4-5 tunniksi jääkaappiin.

Suklaalehdykät teet temperoimalla tumman suklaan (sulata 2/3 mikrossa varovasti, lisää loppu pieninä paloina joukkoon ja sekoittele kunnes on tasaista). Temperoinnin jälkeen levitä suklaamassa leivinpaperille noin 3 mm paksuiseksi levyksi.

Ennen tarjoamista kokoa komeus: Leikkaa jähmettyneestä tummasuklaalevystä ympyrämuotilla esim 7 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. (3 per annos). Nosta ensimmäisen päälle reilu nokare.

Ja viineiksi suosittelemme seuraavia: 

Keitolle:

Gosset Excellence brut: Talon viinejä on haukuttu kovasti ruokaystävällisiksi shamppiksiksi. Tämä kuiva, mineraalisen paahteinen viini kompannee kalaisaa, pehmoista keittoa mitä upeimmin.

Toisena vaihtoehtona hieman vähemmän paahteinen ja paremmin päivän teemaväriin uppoava vinkku: Pongrácz rosé on etelä-afrikkalainen pinot noirin ja chardonnayn sekoite. Täysin kuiva, metsämarjainen viini ei varmasti keittoa jyrää.

Pääruoka: 

Tälle emme tarjoa kuin yhden vaihtoehdon, ja se on aina varma Nona Petit (alias Iugiter ?) La Conreria d'Scala Deiltä. Hieman keskivertoa prioratilaista vähemmän mineraalinen, terhakan marjaisa, mutta samalla mausteisen nahkainen. Sopii lampaalle kuin villatumppu lapsosen käteen.

Jälkkäri:

Banyuls on aina oiva vaihtoehto, kun kyseessä on suklainen jälkiruoka. Alkon vakiovalikoimasta löytyy Sardane Banyuls Grand Cru 2006. Makea, hillotun hedelmäinen ja mausteinen viini tekee jälkiruokanautinnon lähes taivaalliseksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti