Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Juhannussuunnitelmia

 Tänä vuonna sääennuste ennakoi lämmintä juhannusta, joka tarkoittaa mökkimatkaa ja grilliherkkuja. Suunnitelmat ruuan suhteen ovat vielä pitkälti auki, mutta keväällä saatu reilunkokoinen hirvenpaisti saattaa näytellä pääroolia ja esiintyä mahdollisesti myös sivuosissa. Pääosa olisi tarkoitus kypsentää hiiligrillissä hitaasti barbecue-tyyliin marinoituna yrteillä.

Osa paistista saattaa irrota carpaccioksi tai tartariksi, koska alkuruokaakin tarvitaan. Alustavana suunnitelmana on käyttää raa'an lihan maustamiseen keväällä savustamistani kuusenkerkistä tehtyä maustesuolaa, josta tuli ainakin omasta mielestäni aikas hyvää.

Lauantaina syötäneen kalaa, ja tarkoitus olisi tehdä hieman aasialaishenkistä voipaperissa kypsennettävää kuhaa tai siikaa, jonka vatsa täytettäneen asiaankuuluvilla mausteilla kuten sitruunaruoholla, limellä ja inkiväärillä. Ehkä.
Kasvispuolella ainakin savustetut munakoisot, suoraan hiilillä grillatut naattiporkkanat, tahihilla ja leivänmuruilla kuorrutettu kokonainen kukkakaali, pinnalta kuorineen poltettu mukulaselleri ja tietysti perinteiset siiklit voilla taistelevat näkyvyydestä ruokapyödässä. Grillattuja avomaankurkkuja salaatin lisänä aiomme kokeilla, vaikka pannulla tehdyt testiversiot eivät Katria vakuuttaneetkaan: kenties hiiligrilli ja hento savu tuo lisäaromeita.

Salaattiin alkaa löytyä emmeitä jo omastakin puutarhasta, ja näitä täydennettäneen torilta haettavilla herneillä, tomaateilla ja porkkanoilla.

Jälkiruoka ei vaadi juuri miettimistä, koska mansikka-aika on käsillä!
Viinisuunnitelmat ovat avoimet, mutta Lopez de Heredia on melko vahvoilla sekä punaisena että valkoisena versiona. Toisaalta itämäisesti maustettu kala voisi kaivata jotakin raikkaampaa, ja juuri saapunut laatikollinen Willi Schaeferin moselilaisia saattaisi tarjota tähän ratkaisun. Toisaalta myös Pardaksen valkoinen Aspiriu houkuttelee, eikä Pibarnonin punainen Bandol olisi välttämättä lainkaan huono vaihtoehto barbecue-peuran kaveriksi. Lapierren Morgonia vuodelta 2015 olisi magnumissa jos vieraita sattuu käymään. Liikaa hyviä vaihtoehtoja, liian vähän päiviä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti