Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 11. marraskuuta 2014

Mustiquillo Finca Terrazo 2011


Levantin aueen viinit espanjasta ovat olleet nosteessa, etenkin Jumillan Mencia-viinit ovat olleet kova hitti. Samalta alueelta, Alicanten takaiselta ylängöltä on kotoisin myös toinen voimakaspiirteinen rypäle, Bobal. Me törmäsimme rypäleen nimeen ensi kertaa keväällä ilmestyneessä Decanterissa, jossa kehuttiin kovasti näitä Levantin alueen perinteisiä rypäleitä. Joukossa oli tämä Bodegas Mustiquillon Finca Terrazo, puhdas bobal D.O.-alueelta, joka kattaa vain kyseisen viinitarhan.

Bodegas Mustiquillo on todellinen Bobal-viinien uranuurtaja. Ennenkö tila perustettiin vuonna 1999, bobalia oli käytetty vain sekoiterypäleenä tuomaan runkoa ja väriä kevyempiin viineihin. Bobal-köynnöksistä ei tosin ollut puutetta, se on Espanjan 3.viljellyin rypäle, jota on suosittu bulkkiviinituotannossa korkean satoisuutensa vuoksi.  Siitä tehtyä viiniä laivattiin tankeissa muualle sekoiteviiniksi, mutta paikallisesti puhtaita laadukkaita bobaleja ei tuotettu.

Finca Terrazo sijaitsee 800 m korkeudessa. Köynnökset ovat peräisin vuosilta 1945 ja 1970. Rypäleet on kerätty pieniin laatikoihin käsin, lajiteltu kahdesti ennen kevyttä murskausta. Viini on käynyt puusammioissa 8-10 päivää ja saanut maseroitua vielä käymisen jälkeen 2 viikkoa. 4 viikon malolaktinen käyminen, 21 kuukautta ranskalaista tammea jonka ikää ei kerrota.

Tuoksussa on reippaasti tummia marjoja kuten karhunvatukkaa, mutta toisaalta tuoksu on myös appelsiininkukkaisen aromaattinen. Siinä on myös nahkaisuutta ja eläimellisyyttä kuin mourvedressä ikään. Tuoksu ei ole lainkaan tunkkaisen tamminen. Viinissä on raikas hapokkuus. Tanniinia löytyy kyllä varsin reippaasti, eli rakenteen puolesta tämä menee enemmän ruokaviiniksi, ainakin tällä hetkellä. Maussa marjaisuus ja nahkaisuus ovat hyvässä tasapainossa. Rakenteesta tekee miellyttävän tuo pehmeähköjen tanniinien ja loistavan, kalkkisesta maaperästä nousevan mineraalisuuden liitto, joka tekee jälkimausta mehevän raikkaan.

Viini sopii hyvin selkeänmakuisille liharuuille, myös riistalle. Kovin voimakkaalla pippurilla näitä ruokia ei kannata maustaa, tanniinisuus korostuu ja viinistä tulee polttava. Täyteläisen kastikkeen tämä selättää hapokkaalla niskalenkillä helposti. Jamon iberico esimerkiksi pizzan päällä on myös oiva pari.

Me tilasimme tämän ja muita espanjalaisia Decantalosta, mutta viini on hiljaittain tullut myös Alkon valikoimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti