Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Bariccia jälleenBariccin viinejä on tilattu jo useampana vuonna ja ehditty moneen otteeseen maistellakin. Tilan perustaja Nello Baricci on  on yksi cosorzio montalcinon alkuperäisistä jäsenistä. Tilan kuusi pientä tarhaa kattavat vain 5 hehtaarin alueen ja sijaitsevat Montsolin kukkulalla Sienan kaupungin yläpuolella etelän ja kaakon väliin viettävillä rinteillä. Kesän mittaan raakoja rypäleitä karsitaan kolmeen kertaan. Pieniltä tarhoilta rypäleet poimitaan käsin kahden päivän aikana, joten ajankohta voidaan valita täysin optimaaliseksi. Viini saa käydä noin kolme viikkoa terästankeissa. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä 36 kuukautta ennen pullotusta

Viikonlopun pullo oli kenkun torstain jälkeen loistava valinta Katrilta. Sokkomaistettavana oli lasissa viini, joka tuoksui raikkailta punaisilta marjoilta, hennon tammiselta ja aavistuksen yrttiseltä. Tuoksussa oli jotakin hyvin sangioveseä ja Toscanaa: tietty raikkaus yhdistettynä jonkinlaiseen lämpimän maan ja puun aromiin. Hankalasti kuvailtava ihana yhdistelmä, joka vei nenän mennessään. Suussa tämä viini täytti kaikki tuoksun lupaukset. Ensituntuma on hyvin hapokas, mikä saa viinin tuntumaan ryhdikkäältä heti alusta lähtien. Ensituntuman jälkeen aromit alkavat maistua: kirsikan ja tammen aromit ovat hienosti integroituneet, ja jälkimaussa olen aistivinani hentoja sikarin aromeja. Myös yrttistä vivahdetta nousee esiin. Tanniinit ovat edelleen melko voimakkaat ja tarttuvat sellaisenaan juotuna ikeniin. Jälkimaku on keskipitkä, ikenissä ja nielussa tuntuvan tanniinisuuden ryhdittämä.

Kokonaisuutena suutuntuma on yhtenäinen ja aromit melko hyvin integroituneet. Hapokkuus ja tanniinisuus ovat kuitenkin edelleen varsin voimakkaat, ja arvioni mukaan optimikypsyyttä saadaan odotella vielä ainakin muutama vuosi. Seuraavan pullon maistamista on suunniteltu viinin kymmenvuotissyntymäpäivien kunniaksi. Rakenteesta kertoo jotain sekin, että viini oli auki kaikkiaan 5 päivää, ja viimeinenkin lasillinen oli vielä nautittavan hapokas ja varsin tanniininen.

Viini oli kehittynyt erittäin suotuisasti puolessatoista vuodessa, edellinen pullo maistettiin takatalvena -12. Tanniinit eivät olleet enää lähestkään yhtä kireät kuin aiemmin, ja iän tuomia aromeja oli alkanut kehittyä. Tulevaisuutta odotellaan.

Viini oli toki herkullinen jo nyt, mutta kaipaili ruokaa seurakseen. Sunnuntaina viinin 4. aukiolopäivänä nautittu pizzakin toimi yllättävän hyvin, hapot saivat juuston rasvaisuudesta vastaparia eivätkä tanniinitkaan pureksineet kiusaavasti.

Loistava viini siis tämä, mutta ikää saa vielä kerätä. Onneksi samalta tuottajalta on kypsymässä myös vuosikerrat -07 ja -08 jo maistetun -06 lisäksi, jotta saamme nauttia hyvästä brunellosta vielä monta kertaa.

Lyhyesti tällä kertaa. Drink well.


2 kommenttia:

  1. Pikaisen vilkaisun perusteella kuvan pullo kertoisi tuottajansa olevan nimeltään Baricci, ei Barricci. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Otto! Niinhän se on ja sen siitä saa jälleen, kun kirjoittaa kiireessä. Kirjoitusvirheestä huolimatta loistava tuottaja!

    VastaaPoista