Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 28. maaliskuuta 2019

Tuulihatut: mainettaan helpompaa tarjottavaa

Tuulihatut mielletään usein haastaviksi leivonnaisiksi, mutta tosiasiassa niiden teko on melko yksinkertaista. Nämä ilmavat leivonnaiset ovat varsin monipuolisia tarjottavia, sillä niitä voi täyttää sekä makeilla että suolaisilla täytteillä. Teimme hiljattain syntymäpäivävieraille erilaisia makeita versioita, joissa täytteinä oli veriappelsiinilla maustettua ricottaa, balsamicokermavaahtoa ja pistaasitahnaa. Näistä makea pistaasi oli yleisön suosikki, mutta muutkin maut toimivat hyvin.

Taikina (Pâte à Choux):

125 g voita
170 g vehnäjauhoa
240 ml vettä
5-6 munaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria

Laita vesi, suola ja sokeri sekä pieniksi paloiksi pilkottu voi kasariin ja kiehauta. Kun seos kiehahtaa, ota heti levyltä. Sekoita joukkoon (mielellään sihdatut) jauhot, laita takaisin levylle matalalle lämmölle ja sekoita puulastalla kunnes jauhot ovat täysin seonneet ja kasarin pohjaan alkaa muodostua kalvoa. Ota tämän jälkeen pois levyltä ja laita yleiskoneen kulhoon. Sekoita hetki että seos jäähtyy ilmakuplat poistuvat. Lisää munat, kun seos on kädenlämpöistä: jos laitat munat kuumaan taikinaan, ne kypsyvät mikä ei ole suotavaa. Sekoita tasaiseksi ja kaada massa pursotinpussiin. Taikinan voi pursottaa ja paistaa heti, mutta se säilyy toisaalta jääkaapissa hyvänä pari vuorokautta joten taikinan voi tehdä valmiiksi ajoissa ja vähentää kiirettä juhlapäivältä.

Lämmitä uuni 230 asteeseen.

Pursota pussista pingispallon kokoisia kekoja pellille. Paista keskitasossa noin 40 min. Ota jäähtymään ja anna levätä 20 minuuttia ennen leikkaamista. Leikkaa sitten vaakatasossa puoliksi. Täytä alla olevilla täytteillä ja tarjoa.

Täytteet:

Pistaasitahna:

1 dl kuorittuja pistaaseja
1 rkl sokeria
1/2 tl vaniljauutetta
vettä notkistajaksi

Laita aineet sauvasekoittimen kulhoon ja sekoita massaksi. Säädä vettä niin, että konsistenssista tulee sopiva.

Veriappelsiiniricotta:

200 g ricottaa
2 veriappelsiinia
1,5 dl sokeria

Raasta veriappelsiinin kuori kattilaan, purista päälle mehu. Lisää sokeri, keitä siirapiksi. Anna siirapin jäähtyä ja sekoita ricottaan.

Balsamicokerma:

kermavaahtoa 2 dl
sokeria 2 rkl
hyvää tiivistä punaista balsamicoa 1-2 rkl, maun mukaan

Sekoita, lisää balsamico maistellen.

Täytevaihtoehtoja voi kehitellä itse lisää lähes rajattomasti. Kaikkein klassisin (ja helpoin) täyte on toki vaniljajäätelö: Pallo vain tuulihatun sisään ja heti tarjolle. Jos haluaa suolaisia versioita, kuvittelisin ainakin savulohismetanan, sinihomejuuston tai hieman yllättävämmin vaikka guacamolen sopivan hyvin tuulihatun väliin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti